Ruski predsednik Vladimir Putin v Sankt Peterburgu. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin v Sankt Peterburgu. Foto: Reuters

"Če bo ta odločitev sprejeta, to pomeni neposredno vpletenost držav članic Nata, ZDA in evropskih držav, v vojno v Ukrajini. To bi spremenilo tudi samo naravo te vojne. Sprejeli bomo ustrezne odločitve na podlagi groženj, s katerimi se bomo soočili," je še dejal Putin.

V Kijevu si že dlje časa prizadevajo, da bi zaveznice prepričali o odpravi omejitev glede uporabe izstrelkov dolgega dosega, ki jih Ukrajini dobavlja Zahod. S tem bi ukrajinska vojska lahko napadla tudi cilje globlje na ruskem ozemlju in morda uspešneje preprečevala ruske napade.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je znova pozval zahodne zaveznice k odpravi omejitev in ocenil, da njihovo omahovanje koristi Rusiji. "Zavlačevanje tega procesa pomeni, da Rusija lahko premakne te vojaške cilje še globlje na svoje ozemlje," je dejal.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v Varšavi dejal, da bodo ZDA po potrebi prilagodile svojo vojaško podporo Ukrajini. S tem je namignil, da bi Washington lahko odpravil omejitve glede uporabe ameriškega orožja dolgega dosega, podobno je pred njim že v torek storil tudi predsednik Joe Biden.

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski in ameriški državni sekretar Antony Blinken. Foto: Reuters
Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski in ameriški državni sekretar Antony Blinken. Foto: Reuters

Pozivom se je pridružila tudi Poljska

"Še naprej bi morali Ukrajini dobavljati napredne sisteme zračne obrambe in odpraviti omejitve pri uporabi orožja dolgega dosega," je na skupni novinarski konferenci z Blinknom povedal poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski.

Blinken, ki končuje obisk v Evropi, je dejal, da se je v sredo v Kijevu temeljito pogovoril o tem, kako vidijo razvoj vojne in kakšne so njihove potrebe, vendar ni želel povedati, ali je Washington pripravljen odobriti takšne ukrepe.

Vprašanje o odpravi omejitev Ukrajini pri uporabi zahodnega orožja dolgega dosega bo verjetno osrednja tema petkovega srečanja med predsednikom ZDA Bidnom in britanskim premierjem Keirom Starmerjem v Washingtonu. Biden je na možnost odprave omejitev namignil že v torek.

ZDA uporabo svojega orožja v Ukrajini trenutno omejujejo na obrambo pred rusko ofenzivo na vzhodno mesto Harkov. Kijev medtem že dolgo prosi za odpravo omejitev, češ da je to edini način za dostop do ruskih vojaških letališč, s katerih vzletajo ruska vojaška letala, ki napadajo Ukrajino.

Toda večina zahodnih držav kljub večkratnim namigom o morebitni odpravi omejitev za Ukrajino pri uporabi orožja dolgega dosega še vedno omahuje. Predvsem ZDA so bile doslej zadržane zaradi strahu pred stopnjevanjem napetosti, ki bi lahko privedla do neposrednega spora z Rusijo.

Ukrajina poziva k odpravi omejitev uporabe zavezniškega orožja