Ukrajinski vojaki na obmejnem območju v ukrajinski regiji Sumi. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki na obmejnem območju v ukrajinski regiji Sumi. Foto: Reuters

V regiji Sumi je Zelenski v pogovoru s predstavniki vojske dejal, da bodo novi ruski vojni ujetniki del "sklada za izmenjavo" za zajete ukrajinske vojake, poroča portal Euronews.

Po pogovoru z načelnikom ukrajinske vojske Oleksandrom Sirskim je Zelenski sporočil, da je Ukrajina v Kursku prevzela nadzor nad še enim naseljem, ki pa ga ni imenoval.

Zelenski prav tako med obiskom ni prečkal meje. V preteklosti je ukrajinski predsednik sicer dejal, da Kijev nima namena dolgoročno zasesti ruskega ozemlja, a da želi ustvariti tamponsko cono, da bi preprečil nadaljnje napade na Ukrajino s tega območja.

Po njegovih besedah sta se po vdoru v Kursk zmanjšala obseg ruskega obstreljevanja in število civilnih žrtev v regiji Sumi. Ukrajina je prav tako zasedla več ruskega ozemlja kot Rusija ukrajinskega v celem letu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

Napad na oporišče v Volgogradu

Medtem je ukrajinski brezpilotni letalnik zadel rusko zračno oporišče Marinovka v Volgogradu. Posnetek na omrežju Telegram prikazuje gost črn dim, ki se vije z oporišča.

Regionalni guverner Andrej Boharov je potrdil, da so letalniki napadli poslopje obrambnega ministrstva, pri tem pa naj ne bi bilo žrtev.

Vršilec dolžnosti guvernerja Kurska Aleksej Smirnov je dejal, da je območja, kjer potekajo spopadi, zapustilo več kot 133.000 ljudi, več kot 19.000 prebivalcev pa se je odločilo ostati.

Nova vojaška pomoč ZDA

Medtem iz Washingtona sporočajo, da bodo ZDA Ukrajini poslale še za 125 milijonov dolarjev vojaške pomoči. Nova pošiljka naj bi vključevala rakete za protizračno obrambo, strelivo za raketni sistem Himars, protitankovsko orožje Javelin in drugo orožje in opremo.

Modi na obisk v Kijev

Nekaj tednov po obisku Moskve bo Kijev obiskal indijski premier Narendra Modi.

Obisk bo pomemben tudi zaradi kritik na račun Modijevega obiska Moskve v Kijevu in nekaterih zahodnih državah. Zelenski je bil do Modijevega odhoda v Rusijo zelo kritičen. Kot je dejal, je "razočaran, ko vidi voditelja največje demokracije na svetu v Moskvi objemati najbolj krvavega zločinca na svetu".

Namen obiska naj bi bil pokazati, da bo Indija ohranila tesne odnose z Rusijo, a da bo tudi tesno sodelovala z Zahodom, poroča BBC.

Indija je največji svetovni uvoznik orožja, pri čemer več kot 50 odstotkov vojaške opreme kupi od Rusije.

Indija je tudi povečala uvoz nafte iz Rusije. Največ nafte Indiji dobavlja ravno Rusija.