Pravosodni minister je dejal, da 'ni opazil, da se razmik med usmrtitvami v zadnjem času zmanjšuje'. Foto: EPA
Pravosodni minister je dejal, da 'ni opazil, da se razmik med usmrtitvami v zadnjem času zmanjšuje'. Foto: EPA

Japonska je ena izmed redkih industrializiranih držav, ki še pozna smrtno kazen. Podpora v javnosti zanjo je visoka, društva za človekove pravice pa opozarjajo predvsem na skrivnostne okoliščine, v katerih so zaporniki usmrčeni.

Sorodniki štirih ljudi, ki so jih obsodili zaradi umorov, v sredo pa so bili usmrčeni vsak na svojem kraju, so za smrt svojih najbližjih izvedeli šele potem, ko so bili ti obešeni, in še to le zato, da so uredili odvoz trupla.

Na Japonskem so leta 2007 izvedli skupno devet smrtnih kazni, kar je največ po letu 1976, letos pa samo do aprila že sedem.

Novi minister brez zadržkov
Eden izmed razlogov za povečanje tiči tudi v novem pravosodnem ministru Kuniu Hatojami, ki do podpisovanja obrazcev za usmrtitev nima nobenih zadržkov. Prejšnji minister zaradi verskih nazorov usmrtitev ni želel podpisovati. Hatojama je do zdaj odobril že deset usmrtitev, nanjo pa je obsojenih še 107 zapornikov.

Številke so še vedno pod tistimi v ZDA, saj so tam lani smrtno kazen kot najhujšo obliko kaznovanja uporabili pri 40 ljudeh.

A. P.