Washington Post že dolga leta velja za enega najbolj uglednih in vplivnih ameriških časopisov. Foto: EPA
Washington Post že dolga leta velja za enega najbolj uglednih in vplivnih ameriških časopisov. Foto: EPA
Jeff Bezos
Analitiki so prepričani, da so se Grahami za prodajo Bezosu odločili zaradi njegovih izkušenj pri postavljanju spletnega podjetja. "Obrnili so se k enemu od inovatorjev spletnega sveta," je povedala BBC-jeva dopisnica iz New Yorka Michelle Fleury. Foto: EPA
Washington Post
"S prodajo Posta se zaključuje obdobje," so zapisali na naslovni strani Washington Posta. Foto: MMC RTV SLO
Washington Post zamenjal lastnika

Družba Washington Post Company, ki je izdajala časopis Washington Post, je bila več kot 80 let v rokah družine Graham. "Leta izzivov v družinski založniški industriji so nam dala misliti, če bi lahko našli lastnika, ki bi bil boljši za Post," je povedal izvršni direktor Washington Posta Donald Graham in dodal: "Jeff Bezos se je že dokazal kot tehnološki in poslovni genij, njegov pristop in osebno dostojanstvo pa ga postavljata za idealnega novega lastnika Posta."

S prodajo se bodo tako Grahamovi po štirih generacijah odpovedali lastništvu nad eno vodilnih ameriških novičarskih organizacij.

Ugledni časopis, ki si je svoje ime med drugim ustvaril tudi z odkritjem afere Watergate in ki ima močen vpliv pri oblikovanju ameriške politike, se je v zadnjih letih spopadal s finančnimi težavami, z upadom prihodkov od oglaševanja in s težavami pri prilagajanju digitalizaciji, kar je po mnenju številnih analitikov tudi glavni razlog za prodajo 49-letnemu Bezosu, ki je z Amazonom oral ledino in ustvaril največjo spletno trgovino na svetu.

Tudi legendarni časopis se ne more izogniti digitalizaciji
"Washington Postu je upadla naklada predvsem med mladimi bralci, ki so se obrnili na splet," je za BBC povedal analitik podjetja Horizon Media Brad Adgate. Ob tem je dodal: "Vedno sem bil prepričan, da bo to časopis, ki se bo lahko zaradi svojega imena in ugleda uprl digitalizaciji, a v resnici ni tako. Poleg New York Timesa je Washington Post najuglednejši časopis v ZDA."

Washington Post je sedmi najbolj bran časopis v ZDA z naklado nekaj več kot 474.000 izvodov.

Prodaja, ki je presenetila večino svetovnih ustvarjalcev in analitikov, naj bi se končala v naslednjih 60 dneh, 250 milijonov dolarjev vreden nakup Washington Posta pa ne bo imel nobene zveze z Amazonom, saj je ta izključno Bezosova zasebna stvar. Bezosovo premoženje je ocenjeno na več kot 28 milijard dolarjev.

Bezos obljublja zvestobo bralcem in spremembe
V odprtem pismu, ki ga je objavil na spletni strani Washington Posta, je Bezos zapisal, da ne bo vodil časopisa na dnevni osnovi, saj ima službo, ki jo obožuje, poleg tega pa ima Washington Post po njegovem mnenju odlično vodstvo, ki dobro pozna in obvlada svoj posel, in se strinja, da še naprej vodi časopis. Na mestu glavne izvršne direktorice in izdajateljice časopisa bo tako ostala Katharine Weymouth, predsednik in generalni direktor bo še naprej Stephen Hills, izvršni urednik bo Martin Baron, uredniško stran pa bo še naprej urejal Fred Hiatt.

Zaskrbljene zaposlene je pomiril z obljubo, da ne bo spreminjal vrednot časopisa in da bo še naprej glavna vrednota resnica. Zatrdil pa je, da spremembe bodo. "Seveda se bo Post v naslednjih letih spremenil, to bi se tudi brez novega lastnika. Splet spreminja tako rekoč vsak del novinarskega dela: krajši novičarski cikli, viri, ki so dolga leta prinašali dohodke, se spreminjajo, prihaja nova vrsta konkurence, ki spreminja način iskanja informacij," je zapisal Bezos.

Poudaril je potrebo po novih iznajdbah in poskusih, ob tem pa dejal, da jim bodo glavno merilo bralci in njihove potrebe, ne pa interesi podjetja. "Glede prihodnosti sem optimist," je še zapisal Bezos.

Družina Graham bo obdržala druga podjetja
Družba Washington Post Company je lastnica tudi izobraževalnega podjetja Kaplan, nekaj drugih medijev (Slate Magazine, TheRoot.com in Foreign Policy) ter kabelske televizije Cable ONE. To bo še ostalo v lasti Grahamov, prav tako še del neimenovanega podjetja. Po objavi novice o prodaji so se delnice podjetja Washington Post Company, ki je lani ustvarilo 53,7 milijona dolarjev izgube, podražile za 1,9 odstotka, na 579,20 dolarja.

Washington Post zamenjal lastnika