Wulff se bo, če bo izvoljen za predsednika, čigar funkcija je bolj kot ne protokolarna, umaknil iz vsakodnevne politike. Foto: Reuters
Wulff se bo, če bo izvoljen za predsednika, čigar funkcija je bolj kot ne protokolarna, umaknil iz vsakodnevne politike. Foto: Reuters

Dozdajšnji nemški predsednik Horst Köhler je v ponedeljek nepričakovano odstopil zaradi izjav o nemški misiji v Afganistanu. Novega predsednika bo 30. junija izvolila posebej za to priložnost sklicana zvezna skupščina.

Dogovor o Wulffu kot o kandidatu so dosegli kanclerka in predsednica Krščanskodemokratske unije (CDU) Merklova, vodja CSU-ja, bavarske sestrske stranke CDU-ja, Horst Seehofer ter vicekancler in vodja koalicijskih liberalcev (FDP) Guido Westerwelle. Predtem je za favoritko za predsedniški položaj veljala priljubljena ministrica za delo Ursula von der Leyen.

Wulff se veseli izziva
Wulff je ob sprejetju nominacije dejal, da je položaj predsednika države "velika obveznost, z veliko odgovornostjo". "Veselim se tega izziva. Mislim, da je mogoče združiti ljudi, narediti nekaj za solidarnost v naši družbi, prinesti optimizem v težkih časih," je dodal.

Merklova je Wulffa označila za osebo z močnim čutom za vrednote. "Posebej vesela sem, da je pripravljen prevzeti to odgovornost za našo državo, v teh časih, v katerih smo se znašli, v veliki svetovni finančni krizi, ko je na kocki prihodnost Evrope," je dejala.

Opozicija nominirala Joachima Gaucka
Opozicijski socialdemokrati (SPD) in Zeleni bodo nastopili s svojim kandidatom, nekdanjim vzhodnonemškim disidentom in prvim zveznim komisarjem za preučitev arhivov zloglasne komunistične tajne službe Stasi Joachimom Gauckom. Evangeličanskemu teologu na volitvah napovedujejo poraz, saj bodo glasovi vladajoče črno-rumene koalicije verjetno zadostovali za izvolitev Wulffa.