32-letnega Leyvo so aretirali med rekreacijo. Foto: EPA
32-letnega Leyvo so aretirali med rekreacijo. Foto: EPA
Juarez je najnevarnejše mesto v Mehiki: prestresa ga umor za umorom. Foto: EPA

Čeprav je bil Vicente Carrillo Leyva eden najbolj iskanih zločincev in je bila nanj razpisana milijon dolarjev vredna nagrada, so ga ujeli med telovadbo v parku blizu njegovega doma v Ciudad de Mexicu. Leyva je veljal za enega najvplivnejših mož kartela v zloglasnem Juarezu, obtožen pa je pranja denarja in trgovine s kokainom.

Mehiške oblasti so napovedale oster boj proti nasilju med različnimi karteli in tolpami, ki se spopadajo za tihotapske poti v ZDA. Leyva naj bi pod lažnim imenom živel v enem najbogatejših predelov mehiške prestolnice, kjer se je predstavljal kot poslovnež. Juareški kartel, znan tudi pod imenom Organizacija Carrilla Fuentesa, kot je bilo ime Leyvovemu očetu, deluje v obmejnem mestu Juarez, ki ga pretresajo številni umori. Oblasti v boju proti kartelom, predvsem za informacije, ki bi privedle do aretacije najvplivnejših mož, ponujajo do dva milijona dolarjev nagrade. Za zdaj ni znano, ali je bila nagrada izplačana tudi ob Leyvovi aretaciji.

Priprli so ga le nekaj ur pred sestankom ameriških in mehiških oblasti o novi strategiji za boj proti tihotapljenju mamil in orožja med državama. Mehiška vlada je pretekli mesec objavila seznam najbolj iskanih mamilarskih kraljev: 25. marca je v Monterrreyju aretirala Hectorja Huerto Riosa, še enega vplivneža iz mafijskega podzemlja, ki naj bi bi bil glavni voditelj kartela na severu Mehike.

V zadnjih dveh letih je v Mehiki v mamilarskih spopadih umrlo okoli 8.000 ljudi. Oblasti so napovedale oster boj, a Mehičani so za zdaj precej skeptični. Svojo vlogo pri tem imajo tudi ZDA. Kot je pretekli teden med obiskom Mehike dejala ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, ameriški apetiti po mamilih in njihova nezmožnost ustavitve trgovine z orožjem le še spodbujajo nasilje.

K. T.