Družino Romanov je sodišče rehabilitiralo. Foto: EPA
Družino Romanov je sodišče rehabilitiralo. Foto: EPA
Nekateri Rusi dobesedno častijo rusko carsko družino. Foto: EPA

Nikolaja, njegovo ženo Aleksandro, njunih pet otrok, zdravnika in tri služabnice so ustrelili boljševiški revolucionarji julija 1918. Do zdaj so vsa sodišča zavračala ponovno definiranje zločinov, ki so jih označevali kot umore.

Celotno 20. stoletje je bil Nikolaj označen kot tiran, za sovjetski režim je bil poosebljenje vsega, kar si je revolucija leta 1917 prizadevala uničiti. Odločitev sodišča obenem zavrača vsakršno krivdo carske družine Romanov, potem ko so z njenimi domnevnimi zločini v sovjetskem režimu opravičevali njihov pomor. Represija nad carjem in njegovo družino je bila brez osnove, zato je sodišče odredilo rehabilitacijo, je dejal predstavnik vrhovnega sodišča v obrazložitvi odločitve.

Družina Romanov je Rusiji vladala tri stoletja, potem pa je prva svetovna vojna povzročila spremembe v ruski družbi in pravo družbeno vstajo. Car Nikolaj II. je vladal Rusiji od leta 1894 do prisilnega sestopa z oblasti leta 1917. Pod pritiskom ruskih boljševikov je moral 2. marca 1917 podpisati odstopno izjavo v svojem imenu in imenu svojega sina, carjeviča Aleksandra, in predati prestol svojemu bratu, velikemu grofu Mihaelu Aleksandroviču, ki je zavrnil prestol.

Po zaničevanju navdušenje
Ruska ortodoksna cerkev je člane carjeve družine leta 2000 razglasila za svetnike in jih, vse razen ene hčerke in sina, katerih ostankov še niso našli, leta 1998 pokopala z državniškimi častmi v Sankt Peterburgu. Dvoglavega orla, podobnega carjevemu, je danes mogoče videti povsod: od Kremlina do majic nogometne reprezentance. Od zloma Sovjetske zveze leta 1991 se je začel proces revizije zgodovine. Nekoč zaničevani car je danes prvi na lestvici največjih Rusov, ki jo je naredila ruska televizija. Tam je spodrinil samcatega Stalina.

K. T.