Nemški parlament bo moral prvič v zgodovini odločati o morebitnem kazenskem pregonu proti predsedniku države. Foto: EPA
Nemški parlament bo moral prvič v zgodovini odločati o morebitnem kazenskem pregonu proti predsedniku države. Foto: EPA

Hannovrsko tožilstvo je sporočilo, da po obsežni proučitvi novih dokumentov in medijskega poročanje obstaja sum okoriščanja in kršitev dolžnosti nekdanjega predsednika spodnjesaške vlade.

V povezavi s tem bodo uvedli preiskavo tudi proti filmskemu menedžerju Davidu Groenewoldu, ki je med drugim skupaj z Wulffom dopustoval na nemškem otoku Sylt. Spodnja Saška je z Groenewoldovim podjetjem sklenila poroštva, ki pa jih niso nikoli terjali.

Že od decembra lani je Wulff pod udarom številnih očitkov, ki segajo od sprejetja ugodnega zasebnega kredita za lastno hišo do brezplačnih počitnic pri različnih podjetnikih, s katerimi je imel kot predsednik vlade tudi poslovne opravke, do ugodnih lizingov za avtomobile in do financiranja različnih lobističnih prireditev.

Večino očitanih mu dejanj naj bi storil, ko je bil med letoma 2003 in 2010 predsednik vlade nemške dežele Spodnja Saška.

Po pričakovanjih naj bi parlament ugodil zahtevi tožilstva, vendar je težko napovedati, kako se bo primer končal. Številni strokovnjaki so mnenja, da bodo morali preiskavo najverjetneje zaradi pomanjkanja dokazov ustaviti.

Vseeno se zastavlja vprašanje, ali lahko Wulff zaradi tega še ostane na položaju predsednika Nemčije. Zahteve po odstopu, ki so prav zdaj nekoliko potihnile, bi lahko namreč postale glasnejše kot kadar koli prej.

Zahteva tožilstva ne pomeni, da je Wulff primoran odstopiti s predsedniškega položaja, a bo moral to storiti, če bo vložena obtožnica. Se pa zastavlja vprašanje, ali bo skupaj s soprogo Bettino vzdržal množičen politični pritisk, ki ga je zdaj pričakovati.