Ameriška jedrska varnost zaradi goljufivih častnikov ni bila ogrožena, je sporočila predstavnica ameriških zračnih sil. Foto: EPA
Ameriška jedrska varnost zaradi goljufivih častnikov ni bila ogrožena, je sporočila predstavnica ameriških zračnih sil. Foto: EPA

Na rutinskem preverjanju znanja na oddelku za jedrske rakete je goljufalo nekaj zaposlenih, ki so kolegom pošiljali odgovore. V goljufijo so bili vpleteni zaposleni, vse od najnižje do najvišje funkcije.

Nesprejemljivo ravnanje
Kot je pojasnila predstavnica ameriških zračnih sil Deborah Lee James, so goljufijo izvedli v oporišču zračnih sil v Malmstromu, v ameriški zvezni državi Montana. "V goljufanje so bili vpleteni nekateri častniki, drugi so za goljufijo vedeli, pa je niso prijavili," je pojasnila Jamesova.

Dodala je, da je tovrstno obnašanje "popolnoma nesprejemljivo", da pa varnost jedrskega programa ni bila ogrožena. Vseh 34 častnikov bo moralo preizkus znanja ponoviti, začasno pa so jim odvzeli licenco za opravljanje dela.
Napaka za napako
A to je le zadnji med škandali v ameriških zračnih silah. Avgusta lani so v Malmstromu razrešili vodjo za varnost, saj je inšpekcija ugotovila določene pomanjkljivosti. Kršitve, povezane z varnostjo, so maja lani zaznali tudi na izpostavi v Severni Dakoti. Oktobra lani so odpustili vodjo oddelka balističnih raket za dolgi doseg, generala Michaela Careyja, saj ni bil "dovolj zanesljiv in so izgubili zaupanje vanj". Ameriška mornarica pa je le nekaj dni po tem zaradi igranja nezakonitih iger na srečo odpustila podadmirala Tima Giardina.