Medtem ko je bila ubita Benazir Buto zelo priljubljena, njen vdovec in novopečeni predsednik Zardari velja za zelo spornega politika. Foto: EPA
Medtem ko je bila ubita Benazir Buto zelo priljubljena, njen vdovec in novopečeni predsednik Zardari velja za zelo spornega politika. Foto: EPA
Država se spopada z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih osmih letih. Foto: EPA
Zadari na čelu Pakistana

Vse drugo kot izvolitev Zardarija, ki je na čelu koalicije pod vodstvom Pakistanke ljudske stranke (PPP), bi bila veliko presenečenje. Zbral je 458 izmed 702 glasov, s tem pa bo na predsedniškem stolčku zamenjal nepriljubljenega Perveza Mušarafa, ki je prejšnji mesec napovedal odstop.

"PPP ima večino in močno podporo, zato bo zmagal. Ko bo Zardari postal novi predsednik, bo okrepil demokratični in politični sistem v državi," je pred začetkom glasovanja dejala predstavnica najmočnejše stranke Farzana Raja.

Državo pretresajo krize in napetosti
Vlagatelji in politični analitiki upajo, da bodo volitve v dvodomnem parlamentu in štirih pokrajinskih skupščinah po mesecih politične negotovosti in napetosti prinesle vsaj malo umirjenja in ustavile padanje vrednosti pakistanske rupije. Zardari pa se bo moral spopasti z velikim številom težav, poleg pešajočega gospodarstva tudi z vojaškimi islamističnimi uporniki.

Nad glavo dvomi o korupciji
53-letni Zardari, ki velja za tesnega zaveznika ZDA, je bil do atentata na ženo 27. decembra v njeni senci, nato pa je ljudska stranka z njim na čelu na februarskih parlamentarnih volitvah dosegla zmago, zato se je znašel v središču pozornosti. Kljub temu pa veliko Pakistancev dvomi o njegovi poštenosti, saj je zaradi obtožb o korupciji v zaporu moral preživeti 11 let, a nikoli ni bil obsojen. V nedavni raziskavi je le 26 odstotkov od 2.000 vprašanih odgovorilo, da menijo, da bi bil prav on primeren predsednik.

Njegova tekmeca sta bila Saeeduzaman Sidiqui, nekdanji sodnik, ki ga je kot predsedniškega kandidata predlagala stranka nekdanjega premierja Navaza Šarifa, in Mušahid Husain Sajed, ugledni član stranke, ki podpira Perveza Mušarafa.

Brez nasilja ni šlo
Dan v Pakistanu je poleg volitev zaznamoval tudi nov samomorilski napad. Z razstrelivom naloženi avtomobil je na obrobju Pešavarja na nemirnem severozahodu države trčil v nadzorno točko, pri čemer je bilo ubitih 12 ljudi, ranjenih pa okoli 30. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

A. P.

Zadari na čelu Pakistana