Uran so našli v zastraženi garaži v posebnem zabojniku. Foto: EPA
Uran so našli v zastraženi garaži v posebnem zabojniku. Foto: EPA

Snov so poslali na testiranje v ZDA, kjer so testi pokazali, da gre za uran-238. Moldavijske oblasti zdaj čakajo še na teste iz Nemčije, ki naj bi pokazali iz katere države izvira uran.

Prijeli so tri ljudi, medtem ko nekaj drugih še iščejo. Dva pripadnika kriminalne skupine sta nekdanja policista.

Višji vladni svetovalec Igor Volnitči je dejal, da je skupina kriminalcev skušala uran prodati v tujino. Po poročanju BBC-ja naj bi skupina skušala prodati uran na evropskem črnem trgu za devet milijonov evrov.

V vsakem primeru razlog za skrb
Jedrski strokovnjak je za britansko medijsko hišo povedal, da ta oblika urana ni primerna za izdelavo jedrskega orožja. Pojasnil je še, da gre za nepomembno količino, ki jo lahko varno držimo v rokah. Vseeno je poudaril, da je vsako tihotapljenje urana razlog za zaskrbljenost.

Toda preiskovalec Oleg Putintica je za moldavijsko televizijo ProTV povedal, da bi lahko material uporabili tako za civilne kot za vojaške namene pri izdelavi orožja za množično uničevanje.

Za jedrsko gorivo in razvoj jedrskega orožja se uporablja uran-235, ki ga je treba še obogatiti.

Moldavija je ena najrevnejših evropskih držav in leži na križišču med vzhodno ter zahodno Evropo. Evropski uradniki so zaskrbljeni, saj je država ranljiva za vrste tihotapljenja, od mamil do belega blaga.