Žbogarja čaka dan srečanj z najvišjimi kosovskimi predstavniki. Foto: eu2009.cz
Žbogarja čaka dan srečanj z najvišjimi kosovskimi predstavniki. Foto: eu2009.cz
Fatmir Sejdiu
Žbogar se je srečal tudi s predsednikom Fatmirjem Sejdiujem. Foto: EPA

Žbogar je obiskal slovenske vojake, ki delujejo pri silah Kfor, in policiste, ki delujejo v okviru misije Eulex, ti pa so mu predstavili razmere na terenu. Slovenska vojska, ki je na Kosovu v okviru sil zveze Nato navzoča že od leta 2000, ima na Kosovu trenutno 384 vojakov, v okviru misije Eulex, ki naj bi kosovskim oblastem pomagala pri vzpostavljanju pravne države, pa sodeluje 14 slovenskih policistov.

Žbogar je prepričan, da je navzočnost slovenskih vojakov, policistov in drugih civilnih strokovnjakov na Kosovu velikega pomena tako zaradi prispevka Slovenije k prizadevanjem mednarodne skupnosti za zagotavljanje varnosti in stabilnosti na Kosovu ter v širši regiji kot tudi zaradi sodelovanja pri gradnji institucij samostojne kosovske države. Žbogar se je v ponedeljek srečal tudi s predstavniki slovenskih podjetij na Kosovu.

Torek v znamenju političnih srečanj
Osrednji temi torkovih srečanj s predstavniki kosovske politike sta bili krepitev dvostranskega sodelovanja in razmere na Kosovu ter v regiji. S kosovskim kolegom Skenderjem Hysenijem je podpisal sporazum o razvojnem sodelovanju, ki predstavlja pravno podlago za programe in projekte razvojnega sodelovanja. V okviru slovenske donacije Kosovu bo tako 150.000 evrov posebej namenjenih za štipendije. Slovenija bo mladim na Kosovu namenila posebno pozornost tudi v okviru predsedovanja Svetu Evrope, ki ga prevzema maja.

Slovenija pred ICJ-jem podpira Kosovo
"Posebej smo zahtevali, da se Kosovo upošteva v vseh načrtih Evropske komisije za Zahodni Balkan, vključno z režimom vizumske liberalizacije," je dejal Hyseni in prosil Žbogarja, naj Slovenija še naprej podpira evropsko perspektivo Kosova. Žbogar je že dejal, da Slovenija podpira kosovske oblasti pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, ki bo podal svetovalno mnenje o skladnosti razglasitve neodvisnosti Kosova z mednarodnim pravom. "ICJ bo podal mnenje, ki bo konec koncev samo mnenje. Upamo in prepričani smo, da bo to mnenje Kosovu priznalo pravico do neodvisnosti. Menim, da se ne bomo vrnili nazaj, tako ko se tudi Kosovo ne bo vrnilo nazaj."

Žbogar se je srečal tudi s predsednikom Kosova Fatmirjem Sejdiujem, s predsednikom parlamenta Jakupom Krasniqijem in premierjem Hashimom Thacijem. Kot je v pogovoru s Krasniqijem dejal Žbogar, je Slovenija zainteresirana za krepitev stabilnosti in varnosti na Kosovu in na celotnem Zahodnem Balkanu.

Zunanji minister se je srečal tudi s posebnim predstavnikom EU-ja za Kosovo Petrom Feithom, ki ga je seznanil s trenutnimi aktivnostmi mednarodne skupnosti na Kosovu, in s predstavniki opozicije ter srbske manjšine na Kosovu.

B. T./K. T.