Slovenski zunanji minister se je sešel še s predsednikom parlamentarne skupščine Lluisom Mario de Puigom. Foto: EPA
Slovenski zunanji minister se je sešel še s predsednikom parlamentarne skupščine Lluisom Mario de Puigom. Foto: EPA

Slovenski zunanji minister je kot predsedujoči odboru ministrov SE-ja poleg dogajanja med slovenskim predsedovanjem poslancem parlamentarne skupščine omenil tudi prizadevanja glede izvolitve novega generalnega sekretarja organizacije. Poslanci so za novega prvega moža organizacije izvolili nekdanjega norveškega premierja Thorbjorna Jaglanda. Njegov protikandidat je bil nekdanji poljski premier Wlodzimierz Cimoszewicz.

Žbogar je pred koncem slovenskega predsedovanja, ki se izteče sredi novembra, posebej izpostavil dogovor o ukrepih, ki bodo zagotovili okrepljen dialog in sodelovanje med odborom ministrov in PS SE in poudaril, da je Slovenija veliko pozornosti namenjala Zahodnemu Balkanu, odbor pa je med slovenskim predsedovanjem obravnaval tudi parlamentarne volitve v Moldaviji, razmere v Gruziji po lanski rusko-gruzijski vojni ter vprašanja, povezana s človekovimi pravicami v Rusiji. SE je bil dejaven še v Belorusiji in si prizadeval za povečanje učinkovitosti Evropskega sodišča za človekove pravice.

Eden od britanskih poslancev je ministra Žbogarja v Strasbourgu vprašal o pogajanjih med Ljubljano in Zagrebom glede meje. Vodja slovenske diplomacije mu je pojasnil, da si strani prizadevata za čimprejšnji podpis arbitražnega sporazuma.