Neodvisni senator iz Vermonta Sanders se poteguje za demokratsko nominacijo za predsedniškega kandidata na novembrskih volitvah. Kljub zaostanku za Hillary Clinton ni obupal. Kot je večkrat dejal, ostaja v tekmi do konca. Foto: Reuters
Neodvisni senator iz Vermonta Sanders se poteguje za demokratsko nominacijo za predsedniškega kandidata na novembrskih volitvah. Kljub zaostanku za Hillary Clinton ni obupal. Kot je večkrat dejal, ostaja v tekmi do konca. Foto: Reuters
false
Hillary Clinton, ki se je že leta 2008 potegovala za demokratsko predsedniško nominacijo, je takrat v Zahodni Virginiji ugnala poznejšega zmagovalca Baracka Obama. Foto: Reuters
false
Donald Trump je ostal še edini republikanski kandidat po tem, ko sta odstopila še Ted Cruz in John Kasich. Foto: Reuters

Sanders je v eni najrevnejših zveznih državah svojo tekmico premagal v skoraj vseh kategorijah, tudi pri ženskah. Do zmage v Zahodni Virginiji so mu pomagali neodvisni volivci, ki so se tudi lahko udeležili volitev, Hillary Clinton pa je osvojila večino demokratskih glasov. Kljub porazu je sicer nekdanja senatorka in zunanja ministrica dobila skoraj toliko delegatov kot Sanders, saj so se delegatski glasovi porazdelili proporcionalno. Sanders je že napovedal boj do konca. "Bojevali se bomo za vsak glas," je dejal po zadnji zmagi.

Glede na vzporedne ankete je volivce in volilke Zahodne Virginije najbolj zanimalo gospodarstvo. Hillary Clinton pri njih ni dobro zapisana, potem ko je marca v Ohiu izjavila, da bo zaradi njene politike glede podnebnih sprememb "veliko rudarjev in podjetij v premogovni industriji propadlo". V Zahodni Virginiji je namreč ravno ta industrija največji delodajalec in tudi poznejša pojasnila izkušene političarke, da je mislila povedati, da bo sedanja politika uničila premogovništvo, volivcev ni prepričala.

Sanders je doslej osvojil 19 držav, Hillary Clinton pa 23, vendar ima praktično neulovljivo prednost v delegatskih glasovih za konvencijo Demokratske stranke konec julija v Filadelfiji, na kateri bo potrjen končni demokratski predsedniški kandidat oziroma kandidatka.

Superdelegati edino Sandersovo upanje
Medtem ko ima Hillary Clinton 2.239 delegatskih glasov (od tega 523 glasov t. i. superdelegatov, ki se odločajo neodvisno od volje ljudstva), jih ima Sanders 1.469 (od tega 39 glasov super delegatov), poroča BBC. Za osvojitev strankarske nominacije je treba pridobiti 2.383 delegatskih glasov. Zaradi proporcionalne delitve delegatskih glasov na strankarskih volitvah lahko Hillary Clinton do konca izgubi na vseh preostalih 12 volitvah, pa bo vseeno zmagala. Sandersovo edino upanje tako ostaja, da prepriča dovolj superdelegatov, da prestopijo na njegovo stran in Hillary Clinton odrečejo že izrečeno podporo.

Sanders je sicer zmagoval v državah, kjer so se strankarskih volitev lahko udeleževali tudi neodvisni volivci ali republikanci. Hillary Clinton v torek niti ni bilo v Zahodni Virginiji. Posvetila se je namreč Kentuckyju, kjer bodo volitve 17. maja skupaj z Oregonom. Glede na prednost, ki jo ima pred Sandersom, pa se Hillary Clinton že osredotoča na edinega preostalega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Trump zlahka slavil
V torek so volili tudi republikanski volivci, in sicer v Zahodni Virginiji in Nebraski. Edini kandidat Republikanske stranke je ostal poslovnež Donald Trump, saj sta druga dva kandidata, senator Ted Cruz in guverner John Kasich prejšnji teden odstopila od potegovanja za nominacijo. Kljub temu sta bili njuni imeni še vedno na volilnih lističih in Trump je zlahka slavil.

Za osvojitev nominacije na strankarski konvenciji konec junija v Clevelandu potrebuje 1.237 delegatov, doslej pa jih je osvojil okrog 90 odstotkov. Do konca volitev imajo republikanci volitve še v sedmih državah. Republikanska stranka je letos v zadregi, saj jo je Trumpov uspeh presenetil, več vidnih republikancev pa mu je že odreklo podporo.