Bidna naslednje soočenje s Trumpom čaka septembra. Foto: Reuters
Bidna naslednje soočenje s Trumpom čaka septembra. Foto: Reuters

Biden se je na prvem televizijskem soočenju ameriških predsedniških kandidatov pred tednom dni odrezal porazno, saj je deloval zmedeno in med odgovarjanjem na vprašanja voditeljev večkrat izgubil tok misli, zaradi česar je med demokrati zavladala zaskrbljenost in celo ugibanja o zamenjavi predsedniškega kandidata za novembrske volitve.

81-letni predsednik je zdaj povedal, da so za slab nastop kriva potovanja, ki jih je imel pred televizijskim soočenjem, čeprav se je nazadnje vrnil s potovanja 15. junija, kar je skoraj dva tedna pred nastopom na debati s Trumpom.

"Nisem poslušal svojega osebja ... in potem sem skoraj zaspal na odru," je po poročanju BBC-ja na donatorskem srečanju v torek pojasnjeval Biden. "To ni izgovor, ampak pojasnilo," je še dodal in se tudi opravičil za svoj nastop, ob tem pa znova poudaril, kako pomembna je njegova zmaga na volitvah.

Iz Bele hiše so pojasnili, da se je Biden na dan televizijskega soočenja boril s prehladom, zaradi česar naj bi tudi imel nekoliko hripav glas, a predsednik kakršne koli bolezni v torek ni omenil. Tudi tiskovna predstavnica Bele hiše je dejala, da predsednik na dan soočenja ni vzel nobenega zdravila za prehlad.

Biden se je na soočenje pripravljal v predsedniškem letovišču Camp David nedaleč od Washingtona, kjer so se po poročanju New York Timesa njegovi delovni dnevi začeli vsako dopoldne ob 11. uri. Kot še poroča ameriški časopis, je bil Biden od potovanja tako izčrpan, da so mu priprave na razpravo skrajšali za dva dni, da bi imel čas za počitek v svoji hiši na plaži v Delawaru.

Velika večina demokratov se zaveda, da bi zaradi izjemno nizke stopnje priljubljenosti med volivci podpredsednica Harris pomeni še slabšo izbiro za demokrate kot Biden. Foto: Reuters
Velika večina demokratov se zaveda, da bi zaradi izjemno nizke stopnje priljubljenosti med volivci podpredsednica Harris pomeni še slabšo izbiro za demokrate kot Biden. Foto: Reuters

Predsednikov tiskovni predstavnik Andrew Bates je povedal, da je Biden med bivanjem v Camp Davidu začel "delati precej pred" 11. uro, in sicer po redni jutranji vadbi.

Po nastopu je Biden priznal, da se na nastopu ni odrezal najbolje. "Vem, da nisem mladenič, če lahko izrečem nekaj, kar je očitno. Ne hodim več tako lahkotno, kot sem hodil nekoč. Ne govorim tako gladko kot nekoč. Ne razpravljam tako dobro kot nekoč. Vendar vem, kako povedati resnico. Vem, kaj je prav in kaj narobe. In vem, kako opravljati to delo," je dejal predsednik.

Dogget prvi demokratski kongresnik s pozivom k umiku

Nekateri demokrati so Bidna že začeli pozivati k umiku iz predsedniške tekme, med njimi tudi prvi demokratski kongresnik Lloyd Doggett iz Teksasa. "Upam, da bo sprejel bolečo in težko odločitev o umiku," je dejal in pojasnil, da ga je soočenje utrdilo v prepričanju, da Bidna pozove k umiku.

"Namesto da bi pomiril volivce, predsedniku ni uspelo učinkovito braniti svojih številnih dosežkov in razkriti številnih Trumpovih laži," je dejal 77-letni demokratski poslanec v predstavniškem domu ameriškega kongresa, ki je prepričan, da je na kocki preveč, da bi demokrati tvegali poraz na volitvah zaradi strahu volivcev pred starostjo Bidna.

"Zavezal se je, da bo njegova vloga tranzicijska," je kongresnik dejal o gospodu Bidnu. "Ima priložnost spodbuditi novo generacijo voditeljev, med katerimi je mogoče izbrati kandidata za združitev naše države skozi odprt, demokratičen proces," je še dejal Doggett, ki je še dodal, da odločitev za njegov poziv k umiku Bidna ni bila lahka in na noben način ne zmanjšuje spoštovanja do dosežkov predsednika.

Po morebitnem Bidnovem umiku bi bila prva na vrsti podpredsednica Kamala Harris, ki ji volivci glede na ankete niso naklonjeni, kdor koli drug pa bi pomenil razkol v stranki.