Vodja ameriške diplomacije in vodja sirske opozicije sta se pogovarjala o ameriški pomoči opoziciji. Foto: EPA
Vodja ameriške diplomacije in vodja sirske opozicije sta se pogovarjala o ameriški pomoči opoziciji. Foto: EPA
Eksplozija v Damasku
Od začetka spopadov v Siriji je po ocenah Združenih narodov umrlo že več kot 70.000 ljudi. Foto: Reuters

V griču nad Rimom, v vili Madama iz 16. stoletja, se sestajajo predstavniki držav prijateljic Sirije in sirska opozicija, ki skušajo vsi skupaj pomagati sirskemu ljudstvu in prispevati h končanju krvave državljanske vojne v Siriji. Skupina združuje približno sto predvsem zahodnih in arabskih držav ter mednarodnih organizacij.

"ZDA bodo zagotovile dodatnih 60 milijonov dolarjev v nesmrtonosni pomoči v podporo prizadevanjem sirske opozicije v prihodnjih mesecih," je povedal Kerry, ki se trenutno mudi na svoji prvi turneji po prevzemu položaja zunanjega ministra. "Poslali bomo medicinsko opremo in hrano vrhovnemu vojaškemu svetu, tako da bodo dobili neposredno pomoč," je še dodal.

Sirska opozicija potrebuje več pomoči
Kerry se je ob robu srečanja sešel tudi z vodjo sirske opozicije Ahmedom Moazom Al Hatibom, s katerim sta govorila približno eno uro, že pred srečanjem pa je novi vodja ameriške diplomacije povedal, da bo sirska opozicija potrebovala več pomoči v boju proti režimu predsednika Bašarja Al Asada in da želi Washington pospešiti politično tranzicijo v državi.

Washington Post je ob sklicevanju na ameriške in evropske vire pisal, da naj bi Bela hiša razmišljala o bistvenih spremembah pri dobavi pomoči upornikom, pomoč pa naj bi vključevala tudi neprebojne jopiče, oklepna vozila in morebiti celo vojaško usposabljanje.

Tokratni pogovori v Rimu, ki so sicer že peto srečanje prijateljic Sirije, potekajo dva dni pred pomembnim srečanjem glavne sirske opozicijske nacionalne koalicije v Carigradu, kjer bodo izvolili premierja in vlado, ki bosta vodila dele države pod nadzorom upornikov.

Opozicija si je po prvotnem bojkotu premislila
Sirska opozicijska nacionalna koalicija je sprva sporočila, da se iz protesta zaradi mednarodnega molka ob zločinih v Siriji srečanja v Rimu ne bo udeležila, a je nato Al Hatib sporočil, da se ga bodo udeležili. Premislili so si, potem ko sta Kerry in britanski zunanji minister William Hague na pogovorih v Londonu obljubila "specifično pomoč za zmanjšanje trpljenja sirskega naroda".

Al Hatib je ob tem dejal, da pomeni srečanje priložnost za oceno odnosov med sirsko opozicijo in mednarodno skupnostjo, želijo pa tudi ugotoviti, kako namerava slednja pomagati ljudem v Siriji.

O Siriji tudi Hollande in Putin
O razmerah v Siriji pa bosta v Moskvi govorila tudi francoski predsednik Francois Hollande in ruski predsednik Vladimir Putin. Hollande je izrazil upanje, da se bo hitro našla politična rešitev konflikta v Siriji. Kot je pred srečanjem povedal Hollande, med Rusijo in Francijo obstajajo razhajanja, ki jih je treba rešiti, dodal pa je tudi, da je zdaj zagotovo tudi Putin prepričan, da je treba politično tranzicijo v Siriji pospešiti.