Posnetek opice na iranski televiziji. Foto: Reuters
Posnetek opice na iranski televiziji. Foto: Reuters

Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland ni mogla potrditi resničnost iranskih trditev, da so v vesolje uspešno poslali opico, a je opozorila na resolucijo VS-ja ZN-a iz leta 2010, ko so Iranu prepovedali vse dejavnosti, ki so povezane z balističnimi raketami, sposobnimi za prenos jedrskih bomb.

Vsako plovilo, ki lahko v zemeljsko krožnico ponese predmet, je pomembno za razvoj balističnih raketnih izstrelkov dolgega dosega in Varnostni svet ZN-a je takšne dejavnosti prepovedal.

Iran je v ponedeljek sporočil, da je v vesolje uspešno poslal majhno raketo z opico, kar je pomemben korak naprej na poti do prvega človeškega vesoljskega poleta islamske republike. Na posnetku iranske televizije je bilo videti opico, ki so jo pred izstrelitvijo privezali v kapsulo rakete Pišgam (Pionir).

Iranski obrambni minister Ahmad Vahidi je dejal, da se je kapsula z opico vrnila varno na Zemljo in da je Iran na poti, da pošlje človeka v vesolje. Raketa s kapsulo naj bi dosegla višino 120 kilometrov in se nato vrnila na Zemljo.

Po poti ZDA in SZ
Leta 2010 so Iranci v vesolje že poslali miš, želvo in črve. S tem sledijo ZDA in Sovjetski zvezi, ki sta pred človekom v vesolje poslali živali. Sovjetska zveza je poslala psičko Lajko, ZDA pa več opic.

Na iransko izstrelitev so se ogorčeno odzvale organizacije za varstvo živali. Organizacija Ljudje za etično ravnanje z živalmi je izrazila zgroženost nad posnetki vidno preplašene opice, ki so jo privezali v kapsulo. PETA je sporočila, da Iranci ponavljajo okrutne in nepotrebne napake iz najbolj temnih časov vesoljske tekme.