Vse od 11. septembra 2001 dalje, so bile ZDA obtožene priprtja mnogih domnevnih teroristov v skrivnih zaporih. Foto: EPA
Vse od 11. septembra 2001 dalje, so bile ZDA obtožene priprtja mnogih domnevnih teroristov v skrivnih zaporih. Foto: EPA

Komite je svojo odločitev utemeljil na podlagi verodostojnih dokazov in dejal, da so ZDA kršile mednarodno pravo s tem, ko so na skrivaj mesece in leta zapirale ljudi. Nemudoma morajo zapreti vse skrivne zapore in pustiti Mednarodnemu odboru rdečega križa dostop do vseh, ki so bili pridržani v oboroženih spopadih, komite pa je dejal tudi, da lahko ZDA zapornike priprejo le tam, kjer uživajo popolno zaščito pred zakonom.

Ugotovitve je komite oznanil ob koncu dvodnevnega zasedanja v Ženevi, kjer so ocenjevali predvsem kako ZDA uresničujejo določila Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah iz leta 1966. Na zasedanju so tudi zavrnili ugovore Washingtona, da se omenjeni pakt ne nanaša na ljudi, ki niso pridržani na ozemlju ZDA.

Komite je obravnaval tudi razmere glede spoštovanja človekovih pravic v ZDA in je državo pozval tudi k večjemu spoštovanju pravic revnih in temnopoltih prebivalcev, saj sta obe skupini diskriminirani, kar se je najbolje pokazalo ob pustošenju orkana Katrina.

Že maja je Komite ZN-a proti mučenju ZDA izdal podobno zahtevo, naj zaprejo vse skrivne zapore, predvsem zapor Guantanamo na Kubi.