Georgea Busha je ob začetku njegovega obiska na Dunaju pozdravil avstrijski predsednik Heinz Fischer. Foto: EPA
Georgea Busha je ob začetku njegovega obiska na Dunaju pozdravil avstrijski predsednik Heinz Fischer. Foto: EPA
George Bush
Bush je dejal, da bo z Iranom za pogajalsko mizo sedel, ko ga bo prepričal, da je ustavil sporne postopke. Foto: EPA
Napis, ki ga je na neki dunajski zgradbi obesila človekoljubna organizacija Uporništvo za mir

Dejal je, da bodo veliko zapornikov poslali domov, nekatere pa si želi videti pred sodiščem, saj je prepričan, da gre za hladnokrvne morilce. ZDA so namreč v zadnjem času, predvsem pa po samomorih treh zapornikov, tarča številnih kritik glede Guantanama. EU pa tudi preiskuje skrivne prelete letal ameriške obveščevalne agencije Cie, ki naj bi prek ozemelj članic Unije nezakonito prevažala domnevne teroriste.

Z načrtom proti piratstvu
Sicer so se evropski in ameriški voditelji na Dunaju pogovarjali tudi o trgovini, energetiki, podnebnih spremembah, Iraku ter jedrskih grožnjah Irana in Severne Koreje. Glede trgovine so se dogovorili, da bodo izdelali skupen akcijski načrt, s katerim se bodo borili proti piratstvu in ponaredkom, zahteval pa bo tesno sodelovanje carinskih služb ZDA in članic Evropske unije.

Zaupanje v uspeh pogajanj o STO-ju
Bush je po srečanju z evropskimi voditelji dejal tudi, da se bosta EU in ZDA znotraj Svetovne trgovinske organizacije (STO) še vedno zavzemali za liberalizacijo trgovine. Dodal je, da sta strani zavezani uspešnemu koncu ministrskega vrha STO-ja, ki naj bi bil čez nekaj dni. V skupni izjavi ameriško-evropskega vrha so voditelj zapisali, da morajo gospodarski ministri v prihodnjih nekaj tednih doseči bistven napredek glede ključnih pogajalskih vprašanj, da tako ne bi zamudili te zgodovinske priložnosti za liberalizacijo trgovine.

Opozorilo Pjongjangu
Bush je Severno Korejo opozoril zaradi poskusne izstrelitve rakete z dolgim dosegom, ki naj bi lahko dosegla tudi ZDA. Odzval se je na zadnja poročila ameriških obveščevalnih služb, ki predvidevajo, da je severnokorejska vojska z gorivom oskrbela raketo, ki jo ima že pripravljeno za izstrelitev. ZDA so zato v torek sporočile, da so aktivirale del raketnega ščita, ki naj bi bil sposoben prestrezati rakete dolgega dosega. Bush je Pjongjangu zagrozil, da se bo v primeru poskusne izstrelitve spopadel s še hujšo mednarodno osamitvijo. Na misel nekega novinarja, ki je dejal, da med Evropejci začenja prevladovati mnenje, da so ZDA večja nevarnost svetu kot Iran in Severna Koreja, Bush dejal, da gre za absurdno izjavo.

George Bush se je srečal s predsedujočim Svetu EU-ja Wolfgangom Schüsslom, predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in z visokim predstavnikom EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierjem Solano. Poleg Busha je ameriško stran zastopala še državna sekretarka Condoleezza Rice. Predvsem sta skušala še izboljšati odnose med ZDA in EU-jem, ki so se skrhali po ameriškem napadu na Irak, ker so mu Evropejci nasprotovali. Bush je pred vrnitvijo na svojo celino odšel še na kratek obisk v Budimpešto.

Protesti proti Bushu
Na ulicah popolnoma zavarovanega Dunaja je dopoldne proti Bushu in njegovi politiki že protestiralo več sto mladih, popoldne pa se je velíkega protestnega pohoda po avstrijski prestolnici udeležilo več tisoč ljudi, za varnost pa je skrbelo 3.000 policistov.