Moskovsko letališče ostaja prebivališče Snowdna. Foto: EPA
Moskovsko letališče ostaja prebivališče Snowdna. Foto: EPA

V pismu, poslanem že 23. julija, je ameriški pravosodni minister Eric Holder skušal prepričati Ruse v izročitev nekdanjega pogodbenega delavca ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je javnosti razkril obsežen program nadzora nad elektronskimi komunikacijami Američanov in tujcev.

"Lahko zagotovim, da ZDA za Edwarda Snowdna ne bodo zahtevale smrtne kazni, če se bo vrnil domov. Ne bomo ga mučili. Mučenje v ZDA ni zakonito," je Holder napisal v pismu svojemu ruskemu kolegu Aleksandru Konovalovu.

Holder je zagotovil, da bodo Snowdna preganjali na civilnem sodišču, kjer bodo skladno z ameriško zakonodajo njegove pravice ustrezno zaščitene. Pismo je ameriški pravosodni minister sestavil in poslal, ko je izvedel, da želi Snowden zaprositi Rusijo za zaščito pred ameriškim pregonom.

"Enosmerna vozovnica za domači zapor"
Po besedah Holderja medijska poročila o tem, da Snowden ne more potovati, ker so mu odvzeli potni list, niso resnična. Čeprav so mu preklicali potni list, je Snowden še vedno državljan ZDA in je upravičen do "enosmernega" potnega lista v domači zapor.

Lon Snowden, oče ameriškega "žvižgača", je v petek izrazil prepričanje, da bi moral njegov sin ostati v Rusiji, saj so ga administracija ameriškega predsednika Baracka Obame in člani kongresa osramotili.

Snowden sicer še naprej ostaja ujet na moskovskem letališči Šeremetjevo, čeprav naj bi mu Moskva podelila začasni azil, s katerim bi lahko vstopil v Rusijo. Njegov ruski odvetnik Anatolij Kučerena je v četrtek zanikal, da bi mu Rusi izročili kakršne koli dokumente.