Obamov sveženj bo po kompromisu, ki ga je zmanjšal za 120 milijard dolarjev, kot kaže, le dobil zadostno podporo. Foto: EPA
Obamov sveženj bo po kompromisu, ki ga je zmanjšal za 120 milijard dolarjev, kot kaže, le dobil zadostno podporo. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama je v prizadevanju za sprejetje svežnja pomoči gospodarstvu ves pretekli teden opozarjal na resne razmere v gospodarstvu. Foto: EPA

Kompromisna različica je tako namesto 900 vredna 780 milijard dolarjev. Demokrati so upoštevali večino pripomb republikanskih kolegov, ki so prvotnemu predlogu očitali, da povečuje porabo in hkrati davkov ne znižuje dovolj.

Zakon bo, kot kaže, na glasovanju, ki bo v prihodnjih dneh, podprlo dovolj republikancev, da bo končno tudi sprejet. Ameriški predsednik Barack Obama je zakonodajalce ves pretekli teden opozarjal, da se bodo že tako resne razmere v gospodarstvu, če svežnja spodbud ne sprejmejo, še poslabšale. Dejal je, da bi bilo neupravičeno in neodgovorno, če bi s sprejetjem ukrepov zavlačevali.

Sredstva za izobraževanje okleščena
Med ukrepi, ki so jih iz predloga umaknili, so progami, ki med drugim urejajo obnovo parkov in spomenikov, poleg tega pa so se demokrati odpovedali 16 milijardam dolarjev za obnovo šol in 25 milijardam, namenjenim izobraževanju.

Januar: Delo izgubilo 600.000 Američanov
Vlada zagotavlja, da bo kljub temu ostalo dovolj sredstev za pomoč posameznikom, ki jih je finančna kriza pahnila v hudo stisko. Poleg davčnih olajšav za posameznike in podjetja bodo ZDA državljanom pomagale z boni za hrano, zdravstvenim zavarovanjem za brezposelne in drugimi ukrepi.

Sveženj naj bi prinesel tudi od tri do štiri milijone novih delovnih mest, saj se je brezposelnost v ZDA po zadnjih podatkih ameriškega ministrstva za delo povzpela že na 7,6 odstotka. Brezposelnost je Američane pretekli mesec "udarila" najhuje v zadnjih 35 letih, saj je delo izgubilo 600.000 ljudi. Od začetka krize je po podatkih ministrstva za delo brez zaposlitve ostalo 3,6 milijona Američanov.

Potrebna glasova dveh republikanskih senatorjev
Demokrati morajo, da bi bil zakon sprejet, h glasovanju pritegniti vsaj dva republikanca, saj mora zakon dobiti 60 glasov senatorjev. Demokrati imajo v senatu sicer večino (58 demokratov in 41 republikancev), kar pa v tem primeru ni dovolj za izglasovanje zakona. Po besedah predsednika senatne komisije za finance Maxa Baucusa bodo zakon podprli vsaj trije republikanski senatorji. S tem pa zakon še ne bo dobil zelene luči, saj ga bo treba še uskladiti s predlogom predstavniškega doma, šele nato pa ga lahko podpiše predsednik Obama.

A. K. K.