Clintonova je napovedala nov veter v boju proti mamilom, ki iz Mehike potujejo v ZDA. Foto: EPA
Clintonova je napovedala nov veter v boju proti mamilom, ki iz Mehike potujejo v ZDA. Foto: EPA

Kriminalci širijo nasilje in skušajo uničiti temelje prava, reda, prijateljstva in zaupanja med nami. A ne bo jim uspelo.

Hillary Clinton
Clintonova napovedala boj drogam

Clintonova se mudi na dvodnevnem obisku v Mehiki, kamor se je podala, potem ko je administracija predsednika Baracka Obame napovedala, da bo sprejela nove ukrepe, s katerimi bo še povečala varnost na meji med Mehiko in ZDA. Obama je v torek napovedal, da bodo ZDA namenile kar 700 milijonov dolarjev za povečanje nadzora in varnosti na meji med državama, da bi s tem zmanjšale trgovino z orožjem in mamili ter posledično zmanjšale porabo mamil v ZDA.

V zadnjih dveh letih je zaradi nasilja, povezanega s trgovino z mamili, umrlo že najmanj 8.000 ljudi, Clintonova pa je dejala, da je to posledica tudi nenasitnega ameriškega apetita po mamilih in nesposobnosti, da bi na meji zasegli orožje, ki je namenjeno v Mehiko. "Naša nenasitna želja po mamilih napaja trgovino z mamili, naša nesposobnost, da preprečimo tihotapljenje orožja čez mejo, pa je povzročila smrt številnih policistov, vojakov in civilistov," so bile besede Clintonove, ki je dodala še: "Smo soodgovorni".

Ameriška politika trgovine z mamili neuspešna
Clintonova je priznala tudi, da so se prizadevanja ZDA, da bi prepovedale mamila in zmanjšale trgovino z mamili, izkazala za povsem neuspešna. "Jasno je, da kar smo počeli do zdaj, ne deluje in je nepravično do naših zmožnosti. Ustvarjamo razmere, kjer ljudje krivijo mehiško vlado in ljudstvo za to, kar bi lahko preprečili mi," je povedala ameriška zunanja ministrica.

Na tiskovni konferenci, ki sta jo sklicali skupaj z mehiško ministrico za zunanje zadeve Patricio Espinosa v Ciudad de Mexicu, je Clintonova poudarila, da morajo ZDA in Mehika delati skupaj, da si tako zagotovijo skupno prihodnost. Prva dama ameriške diplomacije je povedala še, da so bili pogovori s kolegico Espinosa zelo plodni, in pohvalila mehiškega predsednika Felipeja Calderona za njegov pogum v boju z organiziranim kriminalom.

ZDA gredo skupaj z Mehiko v boj
Clintonova je napovedala tudi, da bo Obamova administracija skupaj z ameriškim kongresom Mehiki podarila 80 milijonov dolarjev za nakup helikopterjev blackhawk, s katerimi se bodo lažje borili proti kriminalcem. "Ti helikopterji bodo pomagali mehiški policiji, da se bo spopadla z grožnjami, ki jih vsak dan predstavljajo mamilarski karteli," je povedala Clintonova.

Zunanja ministrica je s svojo sogovornico govorila tudi o pomembnosti trgovine med državama, ki se bojujeta s svetovno gospodarsko krizo, med svojim obiskom pa bo Clintonova s sogovorniki govorila še o nezakonitem priseljevanju, podnebnih spremembah, energetski politiki in varnosti.

B. T.

Kriminalci širijo nasilje in skušajo uničiti temelje prava, reda, prijateljstva in zaupanja med nami. A ne bo jim uspelo.

Hillary Clinton
Clintonova napovedala boj drogam