Bo poročilo o trgovini z belim blagom od dopusta v Dalmaciji odvrnilo kakšnega gosta? Foto: EPA
Bo poročilo o trgovini z belim blagom od dopusta v Dalmaciji odvrnilo kakšnega gosta? Foto: EPA

Ministrstvo je zapisalo, da trgovci z belim blagom svoje žrtve iščejo tudi na Hrvaškem, ki je tranzitna država za to vrsto kriminala med severovzhodno in zahodno Evropo, zato vse bolj postaja znana tudi kot dežela, v kateri se ženske in dekleta prodaja kot spolno blago.

"State Department" opozarja tudi na sezonsko rotacijo prostitutk po vsej obali Dalmacije. Na ozemlju naše južne sosede naj bi se poleg domačink prisilno prodajalo največ Romunk, Bolgark, Srbkinj in deklet iz BiH-a ter ostalih območjih vzhodne Evrope. Po njihovih podatkih so tudi hrvaški moški včasih žrtve, saj so podvrženi prisilnemu delu.

Kljub tem podatkom pa so ZDA hrvaško vlado pohvalile, da so v letu 2007 dosegle znaten napredek pri boju proti trgovanju z ljudmi, več primerov je bilo tudi sodno preganjanih.

V sedmih letih 69 znanih primerov
Po besedah Iva Labrovića, vodje urada za boj proti organiziranem kriminalu za področje Splita in ostale Dalmacije, je dejal, da so od leta 2002 skupaj zabeležili 69 primerov t. i. traffickinga, med njimi največ Romunk, Bolgark in Srbkinj, njihovi zvodniki pa so bili tako s Hrvaške kot tuji državljani. Dejal je še, da na tem območju niso odkrili primerov spolnega izkoriščanja, kot se je to zgodilo na področju Šibenika.

A. P.