Nogometne tekme se je udeležilo okoli 500 navijačic. Foto: EPA
Nogometne tekme se je udeležilo okoli 500 navijačic. Foto: EPA

Tekma med domačima kluboma Estaqlalom in Mes-eKermanom je potekala na stadionu Azadi v Teheranu. Četrtkovo tekmo pa si je v živo ogledalo tudi 500 navijačic.

Ženskam je bilo do zdaj po šiitskem pravu prepovedano sodelovati na nogometnih tekmah z moškimi igralci.

Zadnja tekma, ki so si jo lahko ogledale, je bila pred tremi leti, ob kvalifikacijah moške reprezentance za svetovno prvenstvo. Takrat so namreč oblasti popustile zaradi protesta javnosti po smrti 29-letne Sahar Kodajari. Ta se je zažgala, medtem ko je čakala na sojenje, ker se je poskušala udeležiti nogometne igre preoblečena v moškega.

Podpornice kluba Estaqlalom. Foto: EPA
Podpornice kluba Estaqlalom. Foto: EPA

Kodajari je postala znana kot "Modra deklica", in sicer zaradi ekipe, ki jo je podpirala. Postala je tudi simbol boja za pravice žensk v Iranu.

Po pisanju BBC-ja je več iranskih medijev poročalo, da se je oblast za tovrstno potezo odločila zaradi prejetega pisma Fife. V njem opozarjajo, da je prepoved obiska žensk na nogometnih tekmah v nasprotju z mednarodnim nogometnim statutom.

Na tekmi so se številne gledalke odele v modro, na Twitterju pa so uporabnice slavile spomin na Kodajari. Ob objavah so zapisale ključnik #Blue_Girl (op. p. modro dekle). Med zapisi je bila tudi objava: "Modro dekle je umrlo, da je lahko zdaj veliko modrih deklet vstopilo na stadion."

V Iranu sicer uradno ne velja prepoved, da si ženske ne bi smele ogledati nogometne tekme, a jih pogosto na samem vhodu zavrnejo. Leta 2018 so bile številne na tekmi pridržane, druge pa so se je udeležile zamaskirane v brade in moške lasulje.