Volivci upajo, da se bo po volitvah država izkopala iz krize. Foto: EPA
Volivci upajo, da se bo po volitvah država izkopala iz krize. Foto: EPA

ZDA in Združeni narodi so Haitijce pozvali, naj se množično udeležijo volitev, in zagotavljali, da si z glasovanjem lahko izborijo pot v stabilnejšo prihodnost.

Kdo se poteguje za zmago?
Glavna tekmeca za predsedniško mesto sta nekdanji zaveznik Jean-Bertranda Aristida Rene Preval in poslovnež Charles Henry Baker. Prvega podpirajo ljudje iz revnih četrti in podeželja, kjer je imel največ podpore tudi njegov mentor Aristide.

Preval je med letoma 1996 in 2001 funkcijo predsednika že opravljal in je edini dosedaj demokratično izvoljeni predsednik, ki je končal svoj mandat in ga predal brez nemirov. V predvolilnih raziskavah je imel Preval prednost pred drugimi kandidati, vendar pa mora za zmago v prvem krogu dobiti več kot 50 odstotkov glasov volivcev.

Volitve, ki so bile zaradi nestabilnosti države že večkrat prestavljene, so nadzorovale enote Združenih narodov. Uradni izidi naj bi bili razglašeni v petek.

Prvi demokratično izvoljeni predsednik Haitija, Jean-Bertrand Aristide je bil obakrat, ko je bil izvoljen, nato umaknjen z oblasti. Prvič, leta 1991, ga je odstranil vojaški udar, leta 2004 pa so se proti njemu organizirali oborožene skupine in nekdanji vojaki.