Žižek je na predavanju dejal, da se zavzema za pravo mero nasilja. Foto: Index.hr
Žižek je na predavanju dejal, da se zavzema za pravo mero nasilja. Foto: Index.hr

Strašne stvari se dogajajo s to neumnostjo - bolonjskim usmerjenim izobraževanjem -, ki je gledano dolgoročno katastrofa.

Slavoj Žižek za Večernji list
Protest
Študenti so se 'prodajali' za dobrih tisoč evrov. Foto: Jutarnji.hr

Eden najbolj znanih sodobnih filozofov je že pred dnevi hrvaškim študentom izrazil vso podporo v njihovih protestih za brezplačno šolanje, v soboto pa je imel na zagrebški filozofski fakulteti, kjer so se protesti tudi začeli, izredno dobro obiskano predavanje.

Kot poroča hrvaški spletni portal Index.hr, je Žižek študentom dejal, naj se ne uklonijo izsiljevanju, saj je njihov protest pomemben predvsem zato, ker je nenasilen in prav zato nasilen v rušenju neoliberalnih reform.

"Vi se nimate česa bati, oni se bojijo vas"
Pozval jih je, naj nadaljujo hojo po začrtani poti, njihova dejanja pa primerjal z nenasilnim odporom Gandija, ki je pripeljal do propada britanskega kraljestva v Indiji. "Sam se zavzemam za pravo mero nasilja," je dejal Žižek in pojasnil, da s tem ne misli fizičnega nasilja, ampak obliko odpora, ki so jo pokazali tudi hrvaški študenti. "Zasedba, upor, pritisk na oblast ... To je zame nasilje; ne govorim o pretepanju ali ubijanju," je dejal in jih pozval, da si privoščijo tudi nekoliko več arogance: "Vi se nimate česa bati, tisti 'zgoraj' se bojijo vas."

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je razočarana nad izjavo pomembnega slovenskega filozofa Slavoja Žižka, ki je v svojem govoru na zagrebški filozofski fakulteti podal neresnično informacijo, da slovenski študenti niso podprli prizadevanj hrvaških študentov proti šolninam. Slovenski študenti so že 30. aprila hrvaškim študentom izrazili podporo pri njihovih prizadevanjih, in jim izročili tudi material, ki ga je ŠOS pripravili za pomoč pri protestih. Danijel Bandelj, predsednik ŠOS je ob podpori hrvaškim študentom dejal: "Hrvaški študenti se tako kot mi borijo za vsem dostopen študij in imajo vso našo podporo. V znak solidarnosti slovenski študenti stojimo skupaj s hrvaškimi kolegi na protestih in jim izročamo tudi nekaj materiala, ki jim bo v pomoč v bitki za študij kot javno dobrino." Videoposnetek lahko vidite tukaj. Poleg tega pa so slovenski študenti hrvaškim študentom, ki so jih prosili za pomoč pri zagotavljanju osnovnih življenjskih potrebščin, 16. maja, dostavili tudi paket hrane.

Slovenski študenti niso podprli hrvaških
Žižek je v svojem govoru še dejal, da morajo fakultete ostati kraj razmišljanja, na katerem ni prostora za komercializacijo izobraževanja, ki ima izvor že v socializmu, kjer je bilo visoko izobraževanje podrejeno državnim potrebam. Zavrnil je primerjavo z dogodki leta 1968, saj so se takrat, po njegovih besedah, študenti borili, da bi fakultete prišle izpod državnega nadzora, zdaj pa se borijo nasprotno, da bi prišle pod okrilje države. "Žal mi je in sram me je, da podpore niste dobili iz Slovenije," je dejal Žižek, ki meni, da morajo fakultete sodelovati.

Protestnike podprl tudi Chomsky
Študente je z elektronskim sporočilom podprl tudi ameriški lingvist in filozof Noam Chomsky. "Uvidel sem napore hrvaških študentov, ki si želijo brezplačnega šolanja za vse. To je zelo plemenit cilj za vsako družbo, tudi mojo, ki sicer takih pravic ne pozdravlja. Rad bi jim zaželel veliko uspeha pri njihovih naporih," je še zapisal.

Akcija "Kupujmo hrvaško"
Študenti zagrebške filozofske fakulete so sicer v petek na osrednjem trgu izvedli performans z naslovom Kupujmo hrvaško. Na čelo so si narisali črtno kodo, se ulegli na trg in se prodajali za 1.345 evrov. S to akcijo so želeli sporočiti, da znanje ni blago. "Izobraževanje ni blago in znanje ni na prodaj. Črna koda pa kaže, da smo vsi na trgu," je dejal eden izmed udeležencev.

Kljub nedoseženemu cilju deblokada fakultete
V soboto zvečer so študenti iste, torej filozofske fakultete, na plenumu izglasovali, da po petih tednih prekinejo blokado te fakultete. Za deblokado jih je glasovalo 177, za nadaljevanje protesta 105, 93 pa se jih je vzdržalo. Za takšen korak so se odločili, ker menijo, da je blokada fakultete postala sama sebi namen, hkrati pa želijo omogočiti študentskim kolegom, da normalno končajo semester. Kljub prekinitvi blokade bodo še naprej organizirali plenume in pritiskali na ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport, dokler jim ne bodo ugodili v zahtevi za brezplačno šolanje za vse študente. Če se to ne bo zgodilo do jeseni, bodo takrat spet blokirali delovanje fakultete.

Študenti so sicer v več hrvaških mestih zbrali več kot 100.000 podpisov na peticiji v podporo brezplačnemu izobraževanju, polovica od tega v Zagrebu. Peticijo je podpisal tudi minister Dragan Primorac, ki je ob svojem podpisu dodal "ob modifikacijah". Študenti so sicer večkrat zahtevali odstop ministra, ker ocenjujejo, da sistematično zapostavlja študentske zahteve.

A. P.

Strašne stvari se dogajajo s to neumnostjo - bolonjskim usmerjenim izobraževanjem -, ki je gledano dolgoročno katastrofa.

Slavoj Žižek za Večernji list