V uzbekistanska begunska taborišča so namestili že okoli 80.000 Kirgizov. Foto: EPA
V uzbekistanska begunska taborišča so namestili že okoli 80.000 Kirgizov. Foto: EPA

Generalni sekretar organizacije Ban Ki Mun je v New Yorku dejal, da bi ta denar zadostoval za pomoč več kot milijonu ljudi.
Z zbranimi sredstvi naj bi pomagali tako beguncem in notranje razseljenim ljudem kot tudi tistim, ki jih je kriza v Kirgiziji prizadela na druge načine. Po besedah generalnega sekretarja ZN-a je zaradi spopadov na jugu Kirgizije notranje razseljenih okoli 300.000 ljudi, 100.000 pa jih je pobegnilo v sosednji Uzbekistan, kjer so jih okoli 80.000 namestili v begunska taborišča.
Skupaj naj bi število smrtnih žrtev doseglo 2.000, spopadi pa naj bi prizadeli kar milijon ljudi.
Plenjenje velika težava
Ban se je o zbiranju pomoči že pogovarjal z nekaterimi državami, uradno pa naj bi poziv za pomoč prebivalcem te srednjeazijske države objavili na začetku prihodnjega tedna.
Generalni sekretar je povedal še, da v nekaterih delih Kirgizije zaradi plenjenj in omejitev gibanja že vlada pomanjkanje hrane, vode in elektrike, bolnišnicam pa zmanjkuje zdravil.

"Šokiran sem zaradi obsega nasilja in zgrožen nad številom mrtvih in ranjenih, spolnim nasiljem, plenjenjem in uničenjem," pa je dejal koordinator nujne pomoči ZN-a John Holmes in poudaril, da v Kirgiziji nujno potrebujejo pomoč.