Al Husein poziva k pregonu vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Siriji. Osumljenci za te zločine ne bi smeli biti pomiloščeni v okviru mirovnega dogovora, opozarja visoki komisar ZN-a za človekove pravice. Foto: EPA
Al Husein poziva k pregonu vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Siriji. Osumljenci za te zločine ne bi smeli biti pomiloščeni v okviru mirovnega dogovora, opozarja visoki komisar ZN-a za človekove pravice. Foto: EPA
false
Visoki komisar je posebej izpostavil hude razmere, v katerih živijo prebivalci oblegane Madaje. Zdravniki brez meja opozarjajo na umrle zaradi lakote. Foto: EPA

"Upamo, da bodo v času pogajanj (o Siriji) posredniki vztrajali pri tem, da bodo to spoštovale vse udeležene strani," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Al Husein. V Ženevi so se namreč na mirovnih pogovorih, ki naj bi pripeljali do konca vojne, zbrali predstavniki sirske vlade in največje opozicijske skupine, Visokega nacionalnega odbora s sedežem v Savdski Arabiji. Kot poroča Al Džazira, je Al Husein dejal, da pomilostitve tako težkih zločinov ne smejo biti predmet kakršnega koli mirovnega dogovora.

"Upamo, da se bodo s pogovori pod vodstvom posrednika ZN-a Staffana de Misture po petih letih, v katerih so v Siriji izvajali javne usmrtitve, končale te zlorabe človekovih pravic in kršitve mednarodnega humanitarnega prava," je še poudaril visoki komisar za človekove pravice.

Al Husein je posebej izpostavil stradanje v oblegani Madaji. "Ko gledamo posledice lakote med prebivalci Madaje in ko vemo, da obstaja še 15 drugih obleganih vasi, ne moremo govoriti samo o vojnem zločinu, temveč o zločinu proti človečnosti, če bo to potrdilo sodišče," je dejal.

Madajo, kraj pod nadzorom upornikov z več kot 40.000 prebivalci, namreč že več mesecev oblegajo režimske sile predsednika Bašarja Al Asada. Po podatkih organizacije Zdravniki brez meja je od začetka decembra lani tam zaradi lakote umrlo 46 ljudi.

Pogovori na trhlih temeljih
Visoki komisar za človekove pravice je poudaril, da se morajo pogajanja med sirskim režimom in opozicijo, ki pod vodstvom ZN-a potekajo v Ženevi, nadaljevati. Opozicija namreč za sodelovanje zahteva izpolnitev nekaterih pogojev, in sicer končanje vladnega in ruskega obstreljevanja civilnih območij, konec obleganj teh območij ter izpustitev zapornikov. Vlada na drugi strani vztraja, da morajo biti zahteve opozicije predmet samih pogajanj, ne pa predpogoj zanje, poroča Al Džazira.