Roševa je pri projektu sodelovala že lani, ko je odpotovala v Borago, restavracijo najboljšega čilskega kuharja Rodolfa Guzmana, medtem ko je v Hišo Franko priletel z dvema Michelinovima zvezdicama ovenčani Mauro Colagreco, čigar restavracija Mirazur na Azurni obali je kar šesta restavracija na seznamu 50 Best.
Kuharska virtuozinja iz Kobarida skrivnost, kam bo potovala letos, skrbno drži zase, kar je tudi čar Gelinaz Shuffla - gostje rezervirajo mizo, kdo jim bo tisti večer kuhal in kakšen bo meni (skandinavski minimalizem Reneja Redzepija iz Nome? Divja amazonska kuhinja Alexa Atalaja iz D.O.M.-a? Trizvezdična sofisticiranost Massimiliana Alajma iz Le Calandre? Nova indijska kuhinja Ananda Gaggana?), pa izvedo šele na kraju samem.
Kulinarična loterija
Skratka, čista loterija. In za 144 evrov na osebo, kolikor stane miza pri Hiši Franko za tisti večer 10. novembra, lahko, če so vam karte naklonjene, dobite tudi chefa trenutno prvouvrščene restavracije sveta, Massimiliana Bottura iz Osterie Francescane.
Hiša Franko, ki je po Netflixovi seriji Chef's Table postala najbolj vroča destinacija pod Alpami, vseeno ostaja med cenejšimi - za Restaurant at Meadwood v Napi bi odšteli 372 evrov, za Attico v Melbournu 246 evrov, za Nomo 255 evrov, za newyorško Blanco 295 evrov, za Narisawo 350 evrov, za nam razmeroma bližnjo Osterio Francescano pa 250 evrov. Vse omenjene, razen Francescane in Narisawe, so že razprodane.
Celotna izkušnja je še precej bolj enkratna, pa tudi naporna za sodelujoče kuharske mojstre. Ti namreč v svojo izbrano destinacijo - brez svojega osebja, receptov, pripomočkov ali surovin - priletijo že nekaj dni prej, se namestijo v hiši gostujočega kuharja, vsrkajo tamkajšnjo kulturo in se udomačijo v tuji kuhinji, nato pa navdahnjeni od tamkajšnjih tradicij in surovin pripravijo osemhodni meni.
Roševa je vajena delati pod stresom in tudi v kakšnih manj optimalnih pogojih, bolj zanimivo je videti, ali se zna tudi kateri od tistih, ki kuhajo z več desetglavim osebjem in kulinaričnim laboratorijem, kot je Redzepi, tako hitro znajti v skromnejših razmerah.
Sodelujoči chefi
Alex Atala (D.O.M., Brazilija), Inaki Aizpitarte (Le Chateaubriand, Francija), Massimiliano Alajmo (Le Calandre, Italija), José Avillez (Belcanto, Portugalska), Massimo Bottura (Osteria Francescana, Italija), Danny Bowien (Mission Chinese Food, ZDA), Sean Brock (Mc Crady's, ZDA), Manu Buffara (Manu, Brazilija), Daniel Burns (Luksus, ZDA), Riccardo Camanini (Lido 84, Italija), Paul Carmichael (Momofuku Seiobo, Avstralija), Dominique Crenn (Atelier Crenn, ZDA), Sven Elverfeld (Aqua, Nemčija), Anand Gaggan (Gaggan, Bangkok), Adeline Grattard (Yam'tcha, Francija), Sean Gray (Momofuku Ko, ZDA), Rodolfo Guzman (Borago, Čile), Zaiyu Hasegawa (Jimbocho Den, Japonska), Dan Hunter (Brae, Avstralija), Mikael Jonsson (Hedone, London), Christopher Kostow (Restauran at Meadwood, ZDA), Virgilio Martinez (Central, Peru), Carlo Mirarchi (Blanca, New York), Vladimir Mukhin (The White Rabbit, Rusija), Yoshihiro Narisawa (Narisawa, Japonska), Matt Orlando (Amass, Danska), Christian Puglisi (Relae, Danska), Dave Pynt (Burnt Ends, Singapore), René Redzepi (Noma, Danska), Niko Romito (Italija), Ana Roš (Hiša Franko, Slovenija), Alexandre Silva (Loco, Portugalska), Ben Shewry (Attica, Avstralija), Bo Songivsava (Bo Lan, Bangkok), David Thompson (Nahm, Bangkok), Lee Tiernan (Black Axe Mangal, London), Simone Tondo (Tondo, Francija), Mitsuharu Tsumura (Maido, Peru), Blaine Wetzel (Willow's Inn, ZDA), Jock Zonfrillo (Orana, Avstralija).
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje