Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 11. sep. 2024

TV Slovenija 2 • Sre, 11. sep.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja, za vse udeležence v prometu pa svetujemo v prometnih minutah. Pogledamo tudi, kaj je novega v svetu filma in zabave ter vam podamo predloge za dobre knjige in zanimive vsebine, ki se predvajajo na TV Slovenija. S strokovnjaki razrešujemo vsakdanje življenjske dileme, terenska ekipa pa deli vrtne nasvete. Sreda je tudi športno obarvana, v rubriki »Š kot šport« spoznavamo nenavadne športe, gostimo športne junake in komentiramo ter napovedujemo pomembne športne dogodke. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

V dnevno sobo je Bernarda Žarn povabila igralca in televizijskega voditelja Nika Škrleca. Razložil bo nekaj trikov za boljši spomin in koncentracijo. Kako se lažje na pamet naučiti pesnitev Povodni mož in kako si v spomin priklicati pozabljena imena. In še nekaj praktičnih nasvetov za boljše pomnjenje.

Najbolj navdihujoči so projekti, ukrojeni po merah in željah uporabnikov samih. Tik ob gozdu je zrasla prekrasna lesena hišica, ki mladi družini nudi varen pristan po vsakodnevnih obveznostih. Arhitekt je zasnoval dom, ki ponuja prostor množici interesnih dejavnosti in hobijev vseh družinskih članov. Torej dom, ki je mladi družini pisan na kožo.
Pokazali vam bomo primer odličnega družinskega medgeneracijskega sodelovanja, pri katerem so tudi starši poskrbeli za svoje udobno bivanje. Odločili so se, da na zrela leta ne potrebujejo več toliko kvadratnih metrov, zato so zgornjo etažo hiše odstopili sinu, spodaj pa si za svoja še vedno zelo aktivna leta uredili dovršeno in dinamično stanovanje, v katerem je vsega ravno prav.
Dandanes so mladi soočeni z velikim izzivom pri iskanju lastnega domovanja. Pomanjkanje primernih stanovanj in vrtoglave cene nepremičnin so velika prepreka njihovi želji po neodvisnosti, zato je marsikdo primoran iskati rešitve drugod. Tako si je v Zgornji Savinjski dolini mlad par v nadstropju družinske hiše ustvaril nadvse ličen in topel prvi skupni dom. Mlada lastnika sta zavihala rokave in se z veliko mero iznajdljivosti ter marljivosti izognila nekaterim največjim stroškom.

Serija desetih intervjujev Izven okvirja predstavlja zgodbe izjemnih Slovencev, ki s svojim znanstvenoraziskovalnim ali dokumentarnim delom pomembno prispevajo k predstavljanju in varovanju lepot našega skupnega doma, planeta Zemlje.
Z gosti se bo pogovarjal priznani televizijski in radijski voditelj Boštjan Romih. Izbor sogovornikov je opravil uredniški odbor revije National Geographic Slovenija. Intervjuji pa so bili posneti v impresivnem prenovljenem Sodnem stolpu v Mariboru.

Film osvetljuje življenjske odločitve osmih ljudi, ki so v okviru neuvrščenih zapustili svojo domovino in se preselili v Jugoslavijo.

V Sloveniji so si ustvarili družine in kariere ter zaživeli novo življenje. V osebnih izpovedih razkrivajo svoje izkušnje in spomine na čas od prihoda do danes. Razmišljajo o svojih srečevanjih z novim in drugačnim, poudarijo raznolika razumevanja sebe ter se sprašujejo o svoji pripadnosti prvotni in novi domovini. Njihova stališča so zaznamovana s pogledi iz različnih kultur, ki se prepletajo v bogatem doživljajskem svetu. Ob njihovi odločnosti, vztrajnosti in pogumu se nam zastavlja ključno vprašanje današnjega časa: ali lahko občutimo globino izkustva človeka, ki si zmore s svojimi prizadevanji v novem okolju ustvariti dom?

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Predstavljamo vam prvi poglobljeni dokumentarni film o skladatelju Antonu Brucknerju, enem od zapostavljenih velikanov glasbene zgodovine. Film razbija številne mite in predsodke, ki so jih o skladatelju širili glasbeni kritiki v času njegovega življenja in pozneje. To je zgodba o ostankih spomina, ki jo pripovedujejo ljudje, ki poznajo Antona Brucknerja in njegovo glasbo. Zgodba predstavlja Brucknerjevo življenje in delo skozi njegove simfonije.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Niz pogovornih oddaj z najrazličnejšimi sogovorniki je namenjen izmenjavi idej o izzivih sedanjosti in prihodnosti. V peti oddaji bodo trije astrofiziki razkrivali skrivnosti in možnosti odkrivanja vesolja. Gostje so: dr. Andreja Gomboc s Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, dr. Tomaž Zwitter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter dr. Jurij Simčič z Instituta Jožef Stefan.

Petru hči Kayla očita, naj si kupi nov avto, Peter pa njej očita, naj si najde službo. Barry je iz Avstralije naročil 30 paketov podlag za posteljo za mamo. Kayla pomaga v okrepčevalnici Petrove prijateljice Fran, da bo ta lahko čas preživela s sinom Kieranom. Peter pa z avtobusom pelje turiste v zavetišče za osle.

DON'T FORGET THE DRIVER / Velika Britanija / 2019
Scenarij: Tim Crouch, Toby Jones
Režija: Tim Kirkby
V glavnih vlogah: Toby Jones, Claire Rushbrook, Marcia Warren, Danny Kirrane, Erin Kellyman, Luwam Teklizgi

V gradu Cmurek ob avstrijski meji domuje v prostorih nekdanje norišnice Muzej norosti.

Kraj, ki ga ni, na pol poti med Dunajem in Trstom, je z nenavadnimi zgodbami pritegnil etnologe, literate in glasbene skupine. Pod gradom teče Mura, ki ločuje pokrajini, je obenem meja med narodoma in jezikovna meja. Meje si postavljamo tudi sami: med ’normalnimi’ in drugimi, ki so jim prilepili nalepko ’norosti’, ’motenosti’, ’defektnosti’, ’neprilagojenosti’.
Po drugi svetovni vojni je bil v gradu Dom onemoglih, nato Dom za duševno defektne. Ko so enoto Socialno varstvenega zavoda Hrastovec leta 2004 zaprli, oskrbovance pa preselili, je nastala tišina. Sosedje so se začeli zavedati, da so zgodbe gradu, usode varovancev, pripovedi zaposlenih, medicinska oprema ter osebni predmeti, ki so ostali v gradu, pomembna, čeprav težavna dediščina. Posamezniki z obeh strani meje,iz Zavoda Muzej norosti opozarjajo na nedopustnost obstoja totalnih institucij. Naša država je med najbolj institucionaliziranimi državami na svetu, v velikih socialnovarstvenih zavodih prebiva 4000 ljudi.
Ti kraji so mitološki kraj slovenske literature. V noveli Smrt pri Mariji Snežni je Drago Jančar osrednji lik povzel po ruskem zdravniku Sergeju Kapralovu, ki se je med obema vojnama naselil v gradu Novi Kinek na Tratah. Tone Partljič v dveh romanih, Grob pri Mariji Snežni in Pri Mariji Snežni zvoni, pronicljivo riše te kraje skozi različne države in režime. Na Tratah je rojen pesnik in igralec Tone Kuntner, tu je odraščal Zlatko Zajc. V študiji Trate vaše in naše mladosti antropologa Rajka Muršiča osrednje mesto zavzema Mladinski klub Trate, Disco Fotogrupe M. Veljal je za najboljši alternativni rock klub v Jugoslaviji.
Trate so bile v vseh obdobjih odprte do drugačnih in svobodomiselnih. In to je nit, ki povezuje te le navidezno različne pripovedi.

scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović
direktor fotografije: Bernard Perme
avtorja glasbe: Ana Kravanja in Samo Kutin

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov