Premijska kitajska znamka električnih vozil je prvotno želela priti v Evropo z dvema SUV-modeloma. Foto: HiPhi
Premijska kitajska znamka električnih vozil je prvotno želela priti v Evropo z dvema SUV-modeloma. Foto: HiPhi

Po poročanju kitajskih medijev proizvajalec HiPhi Human Horizons Group drsi proti stečaju. Podjetje ima šest mesecev časa za reorganizacijo in pridobitev investitorjev.

Težave kitajskega proizvajalca luksuznih avtomobilov niso nove. Proizvodni trakovi zadnjih nekaj mesecev mirujejo. Pogajanja za prevzem so pred tem propadla. Za neuspešne so se izkazali tudi pogovori letos spomladi med Human Horizons in Changan Group.

Pri kitajskem avtomobilskem proizvajalcu so še lani upali, da bodo privabili investitorja. Državni naložbeni sklad Savdske Arabije je umaknil svoje načrte, po katerih bi v posel s podjetjem Human Horizons vložil več kot pet milijard evrov.

Propadel je tudi dogovor o strateškem sodelovanju s skupino i-Auto, ki je želelo v kitajskega proizvajalca vozil vložiti okoli milijardo. Načrt so preprečile skrbi glede finančne stabilnosti skupine.

HiPhi se je predstavil tudi na enem najpomembnejših avtomobilskih salonov v Evropi IAA v Nemčiji leta 2023, na letališču v Münchnu je odprl svojo prvo evropsko trgovino. Druga lokacija v Oslu na Norveškem je sledila nekoliko pozneje.

"Odprtje našega prvega evropskega vozlišča HiPhi je pomemben trenutek, saj prinašamo najbolje prodajano blagovno znamko premijskih električnih vozil na Kitajskem na povsem nov trg," je ob evropski predstavitvi dejal soustanovitelj HiPhi Mark Stanton.