Chrysler serije 300 je predstavnik »klasične« ameriške avtomobilske šole. Foto: Chrysler
Chrysler serije 300 je predstavnik »klasične« ameriške avtomobilske šole. Foto: Chrysler

Velik nos z motornim prostorom, primernim za vgradnjo zmogljivih pogonskih agregatov, vključno s 5,7-litrskim motorjem V8 z največjo močjo 268 kilovatov (360 KM), dolg sredinski del in izrazit dokaj oglat prtljažni prostor so prepoznavni detajli nove serije 300, ki bo na ameriški trg pripeljala v prvem četrtletju prihodnjega leta. Pri Chryslerju ob najavi novega modelskega leta niso pozabili omeniti tudi 55 let tradicije in optimističnih načrtov znamke za prihodnost. Precej bolj skrivnostni so bili pri navajanju tehničnih podrobnosti, ki jih bodo očitno raje prihranili do predstavitve na osrednjem ameriškem avtomobilskem salonu v Detroitu, ki bo vrata uradno odprl 10. januarja.

Sodeč po objavljenih uradnih fotografijah in omenjanju nekaterih podrobnosti s seznama serijske in dodatne opreme, pa si pri izdelovalcu očitno želijo serijo 300 uvrstiti v sam vrh ameriškega avtomobilskega prestiža.

Ta cilj naj bi jim med drugim pomagale doseči bleščeča embalaža z obilico kroma in vsebina potniške kabine, v kateri bo veliko usnja, izdatna notranja osvetlitev ter seveda veliko tehnologije, namenjene tako vožnji kot zabavi potnikov. Pri Chryslerju so še posebej ponosni na velik 8,4-palčni sredinski zaslon na dotik, ki je menda največji v tem razredu avtomobilov.

In kot se za kleno ameriško znamko spodobi, pri naštevanju novosti, ki jih prinaša modelsko leto 2011, ne omenjajo nobenih »zelenih« tehnologij, varčnosti pri porabi goriva ali nižjih ravni izpustov ogljikovega dioksida. V ponudbi pogonskih agregatov pa lahko kupci, poleg že omenjenega osemvaljnika, pričakujejo vsaj še kakšnega šestvaljnika ali celo dva, kot na primer pri prejšnji generaciji, ko je bil »najšibkejši« motor v ponudbi 2,7-litrski V6 z največjo močjo 133 kilovatov (178 KM).