Škoda širi ponudbo modelov z mestnim malčkom, ki bo najprej na voljo v trivratni različici, petvratna sledi. Foto: Škoda
Škoda širi ponudbo modelov z mestnim malčkom, ki bo najprej na voljo v trivratni različici, petvratna sledi. Foto: Škoda

Mali štirisedežni avtomobil, ki je sedmi model znamke, meri v dolžino 356 centimetrov, v širino 165 in višino 148 centimetrov. Kljub kompaktnim meram izdelovalec zagotavlja, da je v prtljažniku 251 litrov prostora, s podrto zadnjo klopjo pa se prostornina poveča na 951 litrov. Na češki trg bo najprej pripeljala trivratna karoserijska različica, že prihodnje leto, ko bo citigo začel prihajati še na ostale evropske trge, pa naj bi bila v ponudbi tudi petvratna.

Za pogon malčka bosta na voljo dva nova 1,0-litrska trivaljna motorja z močjo 44 kW (60 KM) in 55 kW (75 KM). Pri najvarčnejši različici s tehnologijo green tec izdelovalec najavlja povprečno porabo 4,2 litra goriva na 100 kilometrov in izpust ogljikovega dioksida 97 gramov na kilometer.

Pri Škodi pričakujejo, da bodo za najnovejši model našli kupce predvsem med mladimi in tistimi, ki potrebujejo dodaten avto v družini. Ob tem dodajajo, da so veliko pozornosti namenili varnosti, zato bo citigo izdatno opremljen z varnostnimi dodatki, vključno s stranskimi varnostnimi mehovi za glavo in trup. Na seznamu dodatne opreme pa bo tudi funkcija zaviranja v sili pri mestni vožnji. Sistem se aktivira pri hitrostih pod 30 km/h, s pomočjo laserskega senzorja pa zazna nevarnost naleta in aktivira zaviranje.