Foto:
Foto:
Ford mondeo karavan 2,0 TDCi 132 kW powershift
Ford mondeo karavan 2,0 TDCi 132 kW powershift Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Ford mondeo karavan 2,0 TDCi 132 kW powershift
Ford mondeo karavan 2,0 TDCi 132 kW powershift Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO

Kot še nekaj drugih tekmecev imata vsak svoj klub navijačev, ki se jim ne smeta izneveriti, a to je šele prva tretjina tekme, nadaljevanje bo vsekakor namenjeno temu, da v salon pride čim več kupcev nasprotnega tabora.

Novi mondeo bo pozornost lovil predvsem z močno spremenjeno podobo, ki najmočnejši pečat nosi v sprednjem delu. Na pogled mondeo še vedno deluje velik, kar s 487 centimetri tudi je, a vendar povsem drugače kot prej, zdaj je kot celota videti veliko bolj vitalen.

V notranjosti je več bolj izbranih materialov kot v odhajajočem modelu, precej spremenjena pa je tudi arhitektura armature. Na njej izstopa velik večfunkcijski zaslon, z enostavno in lahko razumljivo grafiko, na volanskem obroču pa se še vedno gnete ogromno število precej majhnih stikal.

Novi mondeo razveseli s prostornostjo na zadnji klopi, z zadnjimi stranskimi pasovi z vgrajenim napihljivim mehom, velikim kotom odpiranja vrat ter enostavnim zlaganjem zadnje klopi. Prtljažnik udobno pospravi statusno potrebnih 500 litrov - v opremi titanium pa je prtljažnik tudi nadstandardno dobro opremljen, saj ponuja dobro zaščito na izpostavljenih mestih ter posebna vodila za enostavno in učinkovito prilagoditev primežev v prtljažnem prostoru.

Preskušanega mondea je poganjal v tem trenutku najmočnejši dvolitrski dizel, ki je konkurenčno odziven in več kot primerno močan. Šeststopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik prestavlja gladko in s preračunano logiko, ki dovoljuje tudi nekoliko bolj dinamično vožnjo.

Hvalimo dobro zvočno zatesnjenost motornega dela in zelo dobro vodljivost in lego na cesti. Novi mondeo se tako suvereno postavi med primerne avtomobile za dolge relacije - na takih poteh bo postregel tudi z ugodno porabo goriva pod sedmimi litri, v preskušanem mešanem ciklu pa nam je v povprečju porabil 7,2 litra na 100 km.

Ford mondeo karavan 2,0 TDCi 132 kW powershift

Dolžina:4,87 m
Medosna razdalja:2,85 m
Višina:1,48 m
Širina:1,91 m
Masa:1609 kg
Prtljažnik:535 l
Motor:4-valjni dizelski
Prostornina:1997 cm3
Najvišja moč:132 kW
Največji navor:400 Nm
Menjalnik:6-stopenjski samodejni
Pogon:na sprednji kolesi
Emisije CO2:125 g/km
Testna poraba: 7,6 l/100 km
Rezervoar:70 l
Doseg:820 km
Osnovna cena:29.580 EUR
Priporočena cena:29.580 EUR
Cena na mesec ob 5-letni uporabi in s prevoženimi 15.000 km na leto:512 EUR / mesec