Mercedes-Benz G 63 AMG 6 x 6 je nenavadno, a zmogljivo in prestižno vozilo, ukrojeno po željah precej specifičnih petičnih kupcev. Foto: Daimler
Mercedes-Benz G 63 AMG 6 x 6 je nenavadno, a zmogljivo in prestižno vozilo, ukrojeno po željah precej specifičnih petičnih kupcev. Foto: Daimler

Nemški izdelovalec prestižnih terenski vozil je namreč predstavil predserijsko različico vozila, ki združuje dolgoletno tradicijo razreda G, vzdržljivost in robustnost vojaških vozil znamke ter zmogljivost in prestižnost izdelkov hišne manufakture AMG. Mercedes-Benz G 63 AMG 6 x 6 je nenavadna kombinacija terenskega razreda G, poltovornjaka z odprtim tovornim prostorom in tovornjaške pogonske tehnologije 6 x 6.

Kljub nenavadnosti zasnove avtomobila, ki je namenjen tako premagovanju najzahtevnejših brezpotij kot tudi udobnemu popotovanju po avtocestah, in poleg terenske oziroma tovornjaške robustnosti ponuja v potniški kabini udobje na ravni največjih limuzin razreda S, pri Mercedes-Benzu poudarjajo, da za izdelavo pravzaprav niso razvijali novih komponent. Na videz nenavadna izjava izdelovalca, ki namerava ponuditi na trgu nov izdelek, obenem pa dodaja, da je vse v njem "staro", skriva dodatno sporočilo, da ima veliki koncern Daimler na voljo obilo sodobne tehnologije, s pomočjo katerih lahko izdelajo tudi tako nenavaden, zmogljiv in hkrati tehnično zahteven izdelek.

Mercedes-Benz G 63 AMG 6 x 6 poganja AMG-jev motor V8 z dvojno turbino, ki zmore 400 kilovatov (544 KM) moči in doseže navor 760 Nm, za prenos moči na pogonsko kombinacijo sprednjega pogona iz G 63 AMG in zadnjega dvojnega pogona, ki ga uporabljajo vojaška vozila, pa skrbi samodejni sedemstopenjski menjalnik speedshift plus 7g-tronic.

Za razvoj vozila so poskrbeli Daimlerjevi strokovnjaki v razvojnem oddelku tovarne v bližini Gradca, kjer naj bi v manjših serijah posebneža tudi izdelovali. Pri Mercedes-Benzu sicer previdno dodajajo, da o količinah in datumih začetka proizvodnje še ne morejo govoriti, ker čakajo odzive morebitnih kupcev na predstavljena predserijska vozila, vendar pa glede na ponujeno vabo skoraj ni mogoče dvomiti o tem, da se bo našlo dovolj petičnih kupcev, ki si bodo zaželeli novo igračo za brezmejne peskovnike.