Na festivalu starodobnikov Codelli si lahko ogledate številne klasične 'minije', od katerih je poseben vsak zase. Foto: MMC RTV SLO/ J. R.
Na festivalu starodobnikov Codelli si lahko ogledate številne klasične 'minije', od katerih je poseben vsak zase. Foto: MMC RTV SLO/ J. R.
Stari, a pregrešno dragi lepotci
V sedežu legendarnega minija

Festival ponuja pestro razstavo starodobnih avtomobilov, motociklov in drugih vozil, ki so stari najmanj 30 let, spremlja pa ga tudi pester obsejemski program s spretnostno vožnjo, z vožnjo do mestnega središča in nazaj, s prikazom obnove starodobnika, projekcijo različnih filmov ipd. Tehnični organizator festivala je Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil Slovenije (SVS).

Rdeča nit letošnjega festivala je v znamenju okroglih obletnic. Osrednji dogodek je 50-letnica kultne znamke mini. Pred paviljonom Jurček in v njem so razstavljena atraktivna vozila legendarnega britanskega malčka - tako novi modeli kot tudi starejši primerki. Organizatorji pa so nam obljubili, da bodo prvih nekaj nedeljskih gostov zastonj popeljali po Ljubljani.

Vozila, ki so obiskala Normandijo
3. festival ponuja izjemne in zelo redke eksponate, ki popeljejo obiskovalce v preteklost zgodovine prevozništva, hkrati pa ponudi informacije o tehnični in kulturni dediščini v zdajšnjem prostoru. Prava paša za oči so starodobna vojaška vozila in tehnika, ki se je predstavila tudi na 65. obletnici izkrcanja zaveznikov v Normandiji.

Turcat-mery - eden izmed le šestih izdelanih
V razstavnem delu festivala so na ogled nekateri zelo zanimivi primerki, npr. mercedes-benz 190 SL (1959), avtobus z lesenim ohišjem (1921), starodobni statični lokomobil na transmisijski pogon, starodobna kmetijska tehnika ipd. Obiskovalci so bili navzoči evropski starodobni premieri avtomobila turcat-mery, ki je sicer avstralskega porekla, vendar je bil izdelan davnega leta 1921 v francoski tovarni v Marseillesu. Proizvedenih je bilo le 6 primerkov. Predstavila se bosta tudi letošnja zmagovalca 13. Hrastovega memoriala na Ljubelju: Bogdan Jerič in Lado Špur s starodobnim motociklom-prikoličarjem BMW R51/3, letnik 1953. Na ogled je tudi slikarska razstava starodobnih traktorjev Dušana Jejčiča.

Prvi avtomobil še iz 19. stoletja
Kot zanimivost lahko še omenimo, da je festival dobil ime po baronu Antonu Codelliju, ki se je v zgodovino zapisal kot kot prvi uporabnik avtomobila - novega prevoznega sredstva - in kot izumitelj s tega področja na slovenskih tleh. Njegov benz comfortable (znan tudi kot "piccolo", ki je najstarejši ohranjen primerek avtomobila na Balkanu) je bil bolj podoben lahki dvosedežni kočiji kot avtomobilu, na ljubljanskih ulicah pa so ga prvič opazili 15. novembra 1898. Po Codelliju je dobilo ime tudi Kodeljevo, del Ljubljane pod Golovcem.

Festival je odprt še v nedeljo od 10.00 do 18.00.

V priloženih posnetkih si lahko ogledate, kaj so na letošnjem festivalu povedali organizatorji in lastniki starodobnikov, kakšna je vožnja z minijem ter kaj je o avtomobilu, ki ga je izdelal sam, povedal avtomobilistični poznavalec Niko Mihelič.

Stari, a pregrešno dragi lepotci
V sedežu legendarnega minija