Tudi če vozilo ni v celoti parkirano v senci, je mogoče ublažiti naraščanje temperature v kabini. Foto: Newspress
Tudi če vozilo ni v celoti parkirano v senci, je mogoče ublažiti naraščanje temperature v kabini. Foto: Newspress
Visoke temperature v potniški kabini
Temperature v potniški kabini so v parkiranem vozilu hitro višje kot zunaj in še posebej nevarne za otroke in živali. Foto: Carglass

Tudi poletne vremenske razmere narekujejo nekaj prilagoditev za varnejšo in udobnejšo vožnjo. Zakonodaja sicer ne narekuje vedenja voznikov in ne zapoveduje ustrezne poletne opreme, kot to velja za zimsko opremo, a tudi na vožnjo poleti se je smiselno ustrezno pripraviti.

Strokovnjaki namreč opozarjajo, da visoke zunanje temperature močno vplivajo tudi na voznike in potnike v vozilih, ki se že pri zunanjih temperaturah okoli 25 stopinj Celzija začnejo vesti drugače. Marsikdo začne voziti agresivnejše, se mu bolj mudi, podaljšajo se odzivni časi na specifične situacije, intenzivna svetloba vpliva na oči, vidljivost je zaradi odsevov slabša.

Klimatska naprava tudi zahteva vzdrževanje
Temperature v potniški kabini je sicer mogoče učinkovito znižati s klimatsko napravo, ki pa tudi zahteva bolj ali manj redno vzdrževanje. Od uporabnika je odvisno, ali bo pripravljen odšteti nekaj evrov za preventivne preglede ali pa se bo na servis podal šele, ko naprava zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne bo več kos vročini.

Vsekakor pa je priporočljivo, da tudi ob še tako učinkoviti klimatski napravi avtomobil, ki je stal parkiran na soncu, preden sedete vanj, dobro prezračite oziroma nekaj prvih metrov vožnje počasi prevozite z odprtimi okni, da izpihate vroč zrak iz notranjosti kabine.

Temperature se namreč v potniški kabini že ob zunanjih 21 stopinjah Celzija v pol ure povzpnejo na 40 stopinj. Če je zunanja temperatura 30 stopinj, pa za 40 stopinj Celzija v potniški kabini zadostuje že deset minut. Pri zunanjih 35 stopinjah Celzija pa se bo temperatura v potniški kabini mirujočega vozila z zaprtimi okni povzpela že ne več kot 50 stopinj Celzija, kar je več kot dovolj za toplotni šok, še posebej pri otrocih ali malih živalih.

V senci bodo temperature občutno nižje
Iskanje sence tako pri parkiranju nikakor ni nesmiselno, saj lahko voznik s tem ublaži vročinski šok za materiale ali predmete v vozilu, lažje bo tudi prijel za volanski obroč ali prestavno ročico, sedeži pa ne bodo povzročili »opeklin« na nogah, zadnjici ali hrbtu.

Če vozila ni mogoče parkirati v senci ali garažni hiši, pa strokovnjaki priporočajo uporabo katerega izmed namenskih senčnikov za avtomobilska stekla, ki se namestijo v kabino ali zunanjo stran vetrobranskega stekla. Zelo učinkovita pa je lahko tudi že navadna brisača, pogrnjena prek volanskega obroča ali celotne armature. Kljub morebitnim estetskim pomislekom je lahko podobno učinkovita tudi dvojna plast časopisnega papirja ali pa plast gaze.

V nasprotju s senco drevesa ali stavbe, v katero parkirate avtomobil, pa bo precej manj učinkovita »senca« v prtljažniku, kjer temperature rastejo podobno kot v potniški kabini, zato je treba poleti ustrezno prilagoditi tudi urnik nakupov in živila nakupiti neposredno pred odhodom domov, saj bodo sicer deležna predhodne dodatne toplotne obdelave.

Prevažanju hitro pokvarljive hrane se je tako v najbolj vročih poletnih dneh smiselno izogniti, razen če ni shranjena v ustreznih izoliranih zabojnikih. Vsekakor pa je poleti priporočljivo imeti v vozilu vsaj kakšen liter ali dva pitne vode, ki lahko prepreči dehidracijo ali toplotni šok, tudi če ne bo ravno ohlajena na prijetno osvežilno temperaturo.