Spark woody je seveda le unikaten oblikovalski izdelek za vzbujanje pozornosti, serijske proizvodnje pa ne bo dočakal. Foto: GM
Spark woody je seveda le unikaten oblikovalski izdelek za vzbujanje pozornosti, serijske proizvodnje pa ne bo dočakal. Foto: GM

Pretekli teden je tako na deskarskem festivalu Boardmasters 2010, v zalivu Watergate Bay pri mestu Newquay v Veliki Britaniji, pozornost vzbujal spark woody wagon. Nenavadni malček, preoblečen v stilu ameriških avtomobilov iz poznih petdesetih in šestdesetih let preteklega stoletja, po besedah ustvarjalcev ponazarja dediščino znamke in se poskuša približati današnjim mlajšim generacijam.

Že lani so v okviru natečaja »Young Creative Chevrolet« predstavili prvega iz serije »Art Sparks«, najnovejši woody pa je že četrti po vrsti.

Prvi iz serije je bil avtomobil smeilinener spark. Njegov dizajn je zasnoval nemški modni oblikovalec Smeilinerer. Portugalski študent umetnosti Jose Rocha je ukrojil dizajn sparka v dirkalni preobleki WTCC, svojevrstni posebnež pa je tudi spark DJ – največji delujoči gramofon na svetu.

Spark woody se na festivalu deskarjev ni predstavil le naključno, temveč je močno povezan z zgodovino deskanja. Izvirna vozila z leseno karoserijo, ki niso nastala zaradi oblikovalskih prebliskov, ampak zaradi pomanjkanja jekla, so bili veliki karavani, popularni pri deskarjih zaradi svoje prostornosti.