Italijanska vlada premierke Giorgie Meloni vabi kitajske vlagatelje, da obudijo nekdaj znane italijanske znamke in vozila proizvajajo v Italiji. Foto: Reuters
Italijanska vlada premierke Giorgie Meloni vabi kitajske vlagatelje, da obudijo nekdaj znane italijanske znamke in vozila proizvajajo v Italiji. Foto: Reuters

Po pisanju italijanskih medijev je italijanska vlada pripravila načrt za oživitev že dolgo propadlih avtomobilskih znamk Autobianchi in Innocenti. Trenutno ima pravice za znamko koncern Stellantis, vendar pa obstaja možnost, da bi znamki prevzeli kitajski vlagatelji, ki bi vozila proizvajali v Italiji.

Tiskovni predstavnik Stellantisa je povedal, da so za projekt izvedeli iz medijev. Kot poroča Automotive News Europe, si je desna vlada premierke Giorgie Meloni zadala cilj, da bodo v Italiji vsako leto izdelali več kot milijon novih vozil. To bi bilo mogoče tudi s pomočjo kitajskih proizvajalcev avtomobilov.

Uspešna prodaja britanske znamke MG kitajski skupini Nanjing Automobile Group leta 2005 velja za vzor pri tem projektu. Ta znamka je od leta 2007 v lasti korporacije Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC). Novi MG Motor UK Limited od leta 2006 v Evropi prodaja več modelov pod blagovno znamko MG, ki so izdelani na Kitajskem.

Autobianchi je že leta 1967 prešel k Fiatu. Od leta 1975 so se modeli znamke Autobianchi postopoma preimenovali v modele znamke Lancia. Najpogosteje izdelani model, autobianchi A112, je veljal za italijansko različico minija. Izdelali so 1,2 milijona primerkov. Fiat je tovarno Autobianchi v Desiu zaprl leta 1992, leta 1996 pa je bila znamka popolnoma ukinjena.

Innocenti je po drugi svetovni vojni izdeloval vozila z licenco podjetja British Motor Corporation, predvsem model "innocenti mini", ki je bil kopija britanskega minija. Zlati časi za znamko so bila sedemdeseta leta, ko so na leto izdelali več kot 60 tisoč vozil. Od leta 1982 je znamka izdelovala modele znamke Daihatsu za evropski trg, leta 1986 pa se je združila z Maseratijem. Zgodovina blagovne znamke se je končala leta 1997.