Mercedes-Benz C350e plug-in hybrid 2015 - test Avtomobilnost Foto: Jan Mohorič / MMC RTV SLO
Mercedes-Benz C350e plug-in hybrid 2015 - test Avtomobilnost Foto: Jan Mohorič / MMC RTV SLO

Je že res, da lahko tudi hibrid zarohni in pospeši celo hitreje, a če bi želeli športnika, bi verjetno izbrali AMG različico. S tem hibridom se želite peljati okolju bolj prijazno. Vsaj tiste kilometre po mestu ali po domači soseski, v kateri si res ne želite hrupa. In teh tihih električnih kilometrov je v praksi na voljo le za slabih 25. Kako malo je to, se zaveš že pri vožnji po na primer ljubljanski obvoznici, na kateri jih takoj porabiš glavnino. Redno boste zato hranili električno energijo z izbiro programa E-SAVE, torej z vožnjo samo na bencin. Pozitivno pri tem je, da to ob umirjeni vožnji, kakršna tej premijski limuzini tudi najbolj pristoji, pomeni porabo komaj dobrih šest litrov.

Električni sklop z dodatno maso občutno vpliva tudi na vozne lastnosti in že tako majhen limuzinski prtljažnik je v 350e še bolj plitek. Bi si pa inteligentnega nadzora hibridnega sklopa želeli v vseh avtomobilih. Ta hibrid namreč izkoristi resnično vsako priliko, da polni svoje baterije, predvsem pa da jadra brez kakršne koli porabe. Pika na i pa je sploh aerodinamika, zaradi katere je vožnja tako zelo tekoča, lahkotna in tiha, v takšni vožnji pa je tudi glavni čar mercedesov, naj vozijo na elektrikoli pa bencin.

In ravno zaradi mirnega značaja ima C plug-in hybrid bolj kot v divjem EVU svojega pravega prednika v konceptu W124 iz leta 1982. To je tistih karavan, katerega zadek so zapolnili z baterijami, dvovaljni motor pa mu je kot generator doseg podaljševal za 50 kilometrov.

Mercedes-Benz C350e plug-in hybrid
Dolžina:4,68 m
Masa:1780 kg
Prtljažnik:-
Motor:2-litrski 4-valjni bencinski turbo + električni
Moč / navor:155 kW / 350 Nm
Menjalnik:7-stopenjski samodejni
Pogon:zadnji
Emisije CO2:48 g/km
Testna poraba: 5,0 l/100 km, doseg na elektriko
Cena:49.900 EUR
5 let, 15.000 km/leto - cena na mesec:613 EUR
5 let, 15.000 km/leto - vrednost po Eurotaxu:23.240 EUR