Mercedes-Benz razreda E velja za ikono med nemškimi taksisti. Foto: Daimler
Mercedes-Benz razreda E velja za ikono med nemškimi taksisti. Foto: Daimler

Na postajah, rezerviranih za taksije, v Nemčiji za ikono med taksističnimi vozili velja Mercedes-Benz razreda E. Tega bo kmalu konec, saj proizvajalec s spremembo modela leta 2023 razreda E ne želi več ponujati kot taksi.

Nemški "Wirtschaftswoche" se sklicuje na pisma Mercedesovih prodajnih delavcev, ki so jih posredovali svojim strankam, taksistom.

Prodajalec taksijev v podružnici Mercedesa v zahodni Nemčiji naj bi taksistom poslal dopis, da bo Mercedes prihodnje leto ukinil "taksi" razreda E.

Taksisti uporabljajo večja in višja vozila

Konec naj bi bilo tudi s taksijem mercedesa razreda B, s tem pa utegne biti tudi konec poceni financiranjem novih taksijev. Glede na zapis se je nemško združenje taksijev in najemnih vozil odzvalo in poslalo pismo generalnemu direktorju podjetja Mercedes-Benz Oliju Källeniusu, v katerem so zapisali, da bo izguba razreda E za industrijo "katastrofalna".

Časopis Spiegel navaja, da je Mercedes-Benz potrdil poročila medijev, vendar pa so zanikali izrecni umik iz taksističnega poslovanja. Razlog za ukinitev razredov E in B kot taksijev je močan upad povpraševanja. Samo v zadnjih štirih letih je prodaja obeh modelov kot taksijev upadla za 75 odstotkov. Po drugi strani pa so pri Mercedesu vse bolj iskana prostorna, večnamenska vozila z višjim vstopanjem v vozilo in z do sedmimi sedeži.