Najpogosteje registrirano novo lahko gospodarsko vozilo v Sloveniji je Peugeotov boxer. Foto: Peugeot
Najpogosteje registrirano novo lahko gospodarsko vozilo v Sloveniji je Peugeotov boxer. Foto: Peugeot

V primerjavi z enakim obdobjem lani, ko je bilo registriranih 38.707 novih osebnih vozil in 4.736 novih lahkih gospodarskih vozil, tako za prve kot druge pomeni letošnji seštevek boljši rezultat. Število registracij osebnih vozil se je povečalo za 2,88 odstotka in število registracij lahkih gospodarskih vozil za 4,14. Oba rezultata sicer precej odstopata od evropskih rezultatov, kjer se večina znamk sooča s slabšo prodajo.

Septembra precej več registriranih vozil
Na prodajo vozil sredi leta je v Sloveniji brez dvoma vplivala tudi sprememba višine davka na dodano vrednost, saj so kupci pohiteli z nakupi, vprašanje pa je ali se bo pozitivni rezultat uspel obdržati do konca leta. Kljub dejstvu, da je bilo tudi septembra registriranih več osebnih in lahkih gospodarskih vozil kot lani, prvih skupno 3.990, kar predstavlja povečanje za 24,57 odstotka in drugih 560, kar pomeni povečanje za 15,94 odstotka, ni nujno, da bodo tako dobri tudi rezultati v zadnjih treh mesecih.

Pri nekaj vodilnih znamkah so v zvezi z napovedmi končnega rezultata precej zadržani in pričakujejo končni letni rezultat pod lansko ravnjo pri okoli 48.000 registracijah. Hkrati pa v zvezi z napovedmi dodajajo, da na rezultat ne bo vplivalo le zanimanje kupcev, ampak tudi dejavnosti trgovcev, ki »popravljajo« rezultate z dnevnimi registracijami oziroma ponovnim izvozom »rabljenih« vozil.

Vodilni znamki s precejšnjo prednostjo
Po statističnih podatkih sodeč na samem vrhu lestvice znamk, ki ponujajo osebna vozila, še vedno dokaj suvereno vztraja Renault s 6.319 registracijami novih osebnih vozil, sledijo mu Volkswagen s 5.685 registracijami in znatnim naskokom pred Peugeotom na tretjem mestu z 2.855 registracijami. Zadnji precej manj suvereno vodi pred zasledovalci, saj je na četrtem mestu lestvice z 2.841 registracijami korejska Kia, na petem pa dokaj blizu še nemški zasledovalec Opel z 2.693 registriranimi novimi vozili.

Na lestvici znamk, ki ponujajo lahka gospodarska vozila, pa po desetih mesecih glede na število registracij 1.417 prepričljivo vodi Peugeot, pred Renaultom z 940 registracijami, Volkswagnom z 820 registracijami ter Citroenom (486) in Fiatom (443).