Medtem ko se testiranje in razvoj nadaljujeta, pri Nissanu upajo, da bo nekega dne izdelek na voljo v različnih barvah. Foto: Nissan
Medtem ko se testiranje in razvoj nadaljujeta, pri Nissanu upajo, da bo nekega dne izdelek na voljo v različnih barvah. Foto: Nissan

Barvo Nissan razvija v sodelovanju s podjetjem Radi-Cool, strokovnjakom za izdelke za hlajenje. Projekt je del Nissanovih prizadevanj za inovacije, ki pomagajo ustvariti čistejšo in bolj trajnostno družbo.

Prve teste nove barve so pri Nissanu izvedli že novembra leta 2023. Nissanova hladna barva je bila uporabljena na službenem vozilu NV100, ki ga upravlja letališka služba družbe All Nippon Airways (ANA).

Letališče Haneda s svojo veliko, odprto ploščadjo predstavlja odlično okolje za izvedbo dejanske ocene delovanja barve v izpostavljenem okolju z visoko temperaturo. Čeprav je barva še vedno v fazi testiranja, so bili dosedanji rezultati dobri, trdijo pri japonskem proizvajalcu vozil. Vozilo, ki je bilo parkirano ob drugih pod soncem in je bilo premazano z Nissanovo hladno barvo, je pokazalo do 12 stopinj Celzija nižjo temperaturo zunanje površine in do 5 stopinj Celzija hladnejšo notranjost v primerjavi z vozilom, ki je bilo premazano s tradicionalno avtomobilsko barvo.

Hladilni učinek barve je še posebej opazen, ko je vozilo dalj časa parkirano na soncu, trdijo pri Nissanu. Hladnejša kabina ni le prijetnejša za vstop, temveč manj obremenjuje klimatsko napravo, zato se kabina prej in z manj porabljene energije ohladi na prijetno temperaturo, so zapisali. To pomaga zmanjšati obremenitev motorja, pri električnih vozilih pa tudi porabo akumulatorja. Pri obeh pogonskih sklopih se pričakuje izboljšanje učinkovitosti in udobja potnikov, so še prepričani pri Nissanu.