V Parizu zaradi prekomerne onesnaženosti s trdnimi delci že omejujejo vožnjo z avtomobili, ki niso ekološki. Foto: EPA
V Parizu zaradi prekomerne onesnaženosti s trdnimi delci že omejujejo vožnjo z avtomobili, ki niso ekološki. Foto: EPA

Mesto Pariz je v soboto v metropolitanskem območju odredilo obsežne omejitve avtomobilskega prometa. Vzrok je bila čezmerna onesnaženost zraka.

Na cesti so bili dovoljeni le avtomobili z ustreznimi okoljskimi oznakami. Za avtoceste in podeželske ceste je bila izdana zmanjšana omejitev hitrosti, in sicer 110 in 90 kilometrov na uro. Kot razlog za omejitev so Francozi navedli, da so dva dni merili povečano onesnaženost s finim prahom. V mestu Lille na severu Francije so v petek iz istega razloga uvedli omejitve avtomobilskega prometa.

Spodbude za uporabo javnega prevoza

Tako na severu kot v prestolnici je policija napovedala nadzor v prometu, kršitelji pa so morali plačati kazen v višini 68 evrov. Na širšem območju Pariza so odredili tudi omejitve uporabe gnojil za kmetijstvo.
Prepovedali so kurjenje ognja na prostem, prebivalce pa so posvarili pred intenzivnimi športnimi dejavnostmi na prostem.

Da bi ljudi spodbudili k uporabi javnega prevoza, je v soboto na širšem območju Pariza velja okoljska vozovnica za neomejeno potovanje za 3,80 evra.