Odpotovali smo na Švedsko, v Volvov testni center za razvoj varnostnih rešitev, kjer smo si na lastne oči oziroma skozi lastno kamero pogledali preizkusni trk. A ne takšnega, kot jih redno izvajajo pri Euro NCAP, Volvo je tokrat prikazal zlet s ceste. Izkušnje kažejo, da je takšen trk mnogo preživelih potnikov paraliziral. Zakaj je tako pomembno sedeti v pravilni, pokončni drži, nam je plastično prikazal profesor kirurgije na švedski univerzi Umeå. Seveda je preizkusni trk izvedel, da bi predstavil nekaj dokaj preprostih mehanskih rešitev, ki nam pomagajo sedeti pravilno.

Vabimo vas tudi, da si v nocojšnji Avtomobilnosti ogledate oklepnega beemveja, s katerim se vozijo naš predsednik in drugih pet predstavnikov najvišjih državnih organov.

A naj bodo naši državniki še tako pomembni, so vendarle najpomembnejši naši otroci. Običajno jih vozimo v enoprostorskih vozilih, a ta imajo včasih tudi dokaj težka drsna vrata, ki so priščipnila že marsikateri prst, dlan, nogo, glavo … Pomaga, če izberemo električni pogon za takšna vrata, saj so opremljena s senzorjem, ki zazna, če se kdo ali kaj vratom postavi na pot. V Avtopediji smo ta sistem preizkusili v praksi.

V zadnji letošnji Avtomobilnosti vam predstavimo tudi novo generacijo forda mondea, prav tistega, na katerega smo Evropejci čakali kar dve leti. Preizkusili pa smo tudi karavanskega peugeota 308, v kombinaciji z varčnim dizelskim motorjem.

K ogledu Avtomobilnosti vas vabimo vsak torek ob 20.50 na TV SLO 2 in vsako soboto ob 12.15 na TV SLO 1.

Obiskovalci MMC-ja si boste lahko oddajo predpremierno ogledali že dve uri pred oddajo, vse prispevke iz oddaje pa bomo med tednom objavili tudi v obliki spletnih prispevkov.

Oddajo pripravljata Andrej Brglez in Miha Merljak, ki sta dolgoletna poznavalca avtomobilizma ter avtorja številnih medijskih in prometno-preventivnih dogodkov. Oddajo vodi David Urankar.

Oglejte si blindirano vozilo, s katerim se vozi naš predsednik. Foto: MMC RTV SLO
Električna drsna vrata izberite zaradi varnosti, ne samo zaradi udobja. Foto: MMC RTV SLO
V Volvovem testnem centru smo si ogledali preizkusni zlet s ceste. Foto: MMC RTV SLO
Švedski profesor je plastično prikazal, zakaj je tako pomembno, da za volanom sedimo pravilno, vzravnano. Foto: MMC RTV SLO
Predstavimo vam novega forda mondea. Foto: MMC RTV SLO
Preizkusili smo karavanskega peugeota 308, v kombinaciji z varčnim dizelskim motorjem. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO