Dodge charger pursuit AWD je nosilec novega hitrostnega rekorda kroga na policijski preizkušnji v Michiganu. Foto: Dodge
Dodge charger pursuit AWD je nosilec novega hitrostnega rekorda kroga na policijski preizkušnji v Michiganu. Foto: Dodge

Na dirkališču Grattan v Beldingu so tudi letos zbrali vrsto vozil v službi različnih policijskih organizacij v Združenih državah Amerike in temeljito preizkusili njihove vozne lastnosti ter ocenili uporabno vrednost za specifične naloge, ki jih opravljajo v policijski uniformi.

Charger pursuit AWD si je prislužil visoko oceno zaradi dobre kombinacije zmogljivosti in sposobnosti opravljanja nalog policijskega prestreznika ter postavil nov hitrosti rekord za policijska vozila s štirikolesnim pogonom na dirkališču Grattan. S časom 1:33:85 le za malenkost zaostaja za absolutnim rekorderjem kroga, neposrednim sorodnikom z zadnjim pogonom, ki je lani najhitrejši krog prevozil v minuti triintrideset sekund in sedemdeset stotink (1:33:70).

Različica s štirikolesnim pogonom ima enak motor kot avtomobil z zadnjim pogonom, to je 5,7-litrski osemvaljnik V8 HEMI z močjo 276 kilovatov (370 KM), avtomobil pa lahko pospeši do hitrosti 100 kilometrov na uro v manj kot šestih sekundah.

Z novim modelskim letom so pri Dodgeu, glede na specifične zahteve uporabnikov, še izboljšali robustnejše podvozje, priredili zavorni sistem za pogostejša in učinkovitejša zaustavljanja v primeru visokih hitrosti, dodali zaščito najbolj izpostavljenih delov, vgradili sistem za pomoč pri vzvratnem parkiranju, kupcem pa ponujajo tudi tovarniško nameščeno grafično opremo zunanjosti.