Pretirano navdušenje navijačev v vozilih in neustrezna uporaba zastav lahko vodita tudi do izreka globe. Foto: EPA
Pretirano navdušenje navijačev v vozilih in neustrezna uporaba zastav lahko vodita tudi do izreka globe. Foto: EPA
Protokolarno vozilo
Državne zastavice na vozilih naj bi imeli po zakonodaji nameščene le visoki državni predstavniki. Foto: EPA

V teh dneh je mogoče tudi na slovenskih cestah opaziti avtomobile, ki že na prvi pogled izkazujejo voznikovo navdušenje nad košarkarskim prvenstvom. Najbolj padejo v oči vozila z nameščenimi zastavicami - ne le slovenskimi, ampak tudi kakšno tujo. Tovrstno na prvi pogled nenevarno, športno navijaško ali na neki način domoljubno početje pa ni povsem v skladu z veljavnimi zakoni.

Policisti so v teh dneh bolj razumevajoči
Policisti zato opozarjajo, da so nameščanje kakršnih koli dodatnih naprav, ogrožanje varnosti v prometu ali neustrezna uporaba državnih simbolov v okviru navijaškega navdušenja pravzaprav kaznivi. Vendar pa hkrati neuradno dodajajo, da so v dneh, ko Slovenija gosti košarkarsko prvenstvo, popustljivejši in v praksi po navadi ne ukrepajo.

Čeprav zakonodaja ne definira konkretne uporabe oziroma prekrškov pri uporabi zastav, pa precej ohlapne okvire morebitnega ukrepanja omogoča več različnih zakonov. V primeru zastav ali zastavic, nameščenih na vozilu, ali njihovi uporabi med vožnjo je mogoče temelje za ukrepanje policistov najti v zakonu o varnosti cestnega prometa in zakonu o motornih vozilih. Policisti lahko namreč začasno izločijo iz prometa motorno vozilo, ki ima vgrajene nehomologirane naprave, rezervne dele in opremo ali posamezne sklope, med kar sodijo tudi zastavice, nameščene na streho, bočna stekla ali kam drugam na vozilu. Hkrati pa bi lahko voznika še oglobili.

Uporabo zastav jasno določa tudi zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi, kjer je med drugim zapisano, da ničesar izmed naštetega ni dovoljeno uporabljati v nasprotju z javnim redom ali tako, da se krni ugled Republike Slovenije. Z zastavo pa so lahko označena le prevozna sredstva, ki jih uporabljajo predsednik republike, predsednik državnega zbora, predsednik državnega sveta in predsednik vlade.

Uporaba tujih državnih simbolov je spornejša
Navsezadnje pa je v primeru navijačev za morebitno ukrepanje pogosto lahko temelj zakon o varstvu javnega reda in miru, kjer je kar nekaj členov, na podlagi katerih bi lahko temeljil izrek globe - tudi ob uporabi zastav, še posebej če so v rokah navijačev, ki segajo ali se nagibajo iz vozil med vožnjo.

V določila iz omenjenega zakona pa se lahko poleg domačih še hitreje ujamejo tujci oziroma tisti, ki uporabljajo zastave tujih držav. Eno izmed določil namreč določa, da se lahko zastave tuje države izobesijo samo, če se s tem ne krni ugled Republike Slovenije … Ali med zadnje sodi tudi proslavljanje ob morebitnih porazih slovenske košarkarske reprezentance, pa zakonodaja ne definira.