Na avtosalonu pred 18 leti so imeli svoj razstavni prostor tudi jugoslovanski jugi. Foto: MMC RTV SLO
Na avtosalonu pred 18 leti so imeli svoj razstavni prostor tudi jugoslovanski jugi. Foto: MMC RTV SLO
Frankfurtski avtosalon leta 1991

Prispevek, ki ga je začela Danica Simšič, takrat voditeljica Dnevnika, kasneje pa tudi ljubljanska županja, je pripravil Janez Ujčič. Na tedanjem avtosalonu sta bili v ospredju dve svetovni premieri - luč sveta sta ugledala opel astra, ki je bila zamenjava za "ostarelega" kadetta, in volkswagen golf, tedaj tretje generacije.

Med drugimi avtomobili velja omeniti peugeot 106, hondo civic, audi 80, mercedes cabrio, BMW karavan serije 5 ...

Na avtosalonu so predstavili tudi jugoslovanske juge, ki pa so - po mnenju Ujčiča - v razvoju zaostajali za najmanj desetletje. Svojega predstavnika smo imeli tudi Slovenci - Emil Mlakar iz Slovenske Bistrice je takrat predstavil svojo verzijo najdaljšega citroenovega avtomobila ...

Letošnji avtosalon bo posvečen okolju
Kljub globalni finančni krizi bo letošnji avtosalon, že 63. po vrsti, letos gostil 753 razstavljavcev iz 30 držav, obeta pa se tudi 82 svetovnih premier.

Matthias Wissmann, predsednik Nemškega združenja avtomobilske industrije (Verband der Automobilindustrie, VDA), je ob tem dejal, da si bodo lahko obiskovalci ogledali vse najnovejše inovacije iz sveta avtomobilizma. "Še posebej avtomobili iz Nemčije, ki z 42 svetovnimi premierami nosijo levji delež pri inovacijah, nakazujejo smer, v katero je usmerjena prihodnost, ki bo prevsem skladna z okoljem."


Avtosalon se bo z dvema dnevoma, namenjenima novinarjem, začel 15. septembra, za javnost pa ga bo 17. tega meseca odprla nemška kanclerka Angela Merkel.

Zadnji salon pred dvema letoma je obiskalo 900.000 ljudi, letos pa organizatorji pričakujejo, da bodo do 27. septembra, ko se prireditev konča, našteli vsaj 750.000 obiskovalcev.

Frankfurtski avtosalon leta 1991