Generalni direktor Volocopterja Dirk Hoke je dejal, da je zamuda nastala zaradi
Generalni direktor Volocopterja Dirk Hoke je dejal, da je zamuda nastala zaradi "ameriškega dobavitelja, ki ni bil sposoben zagotoviti, kar je obljubil". Namestnik izvršnega direktorja ADP Edward Arkwright je dejal, da so malo razočarani, vendar pri varnosti ne bodo delali nobenih kompromisov. Po besedah generalnega direktorja Augustina de Romaneta pa v podjetju upajo, da bodo z letečimi taksiji leteli nad Seno še pred ponovnim odprtjem katedrale Notre Dame, ki je napovedano za december. Foto: Reuters

Vendar pa tako imenovani leteči taksi podjetja Volocopter do konca olimpijskih iger ne bo poletel nad Seno v središču Pariza, saj še nima certifikata za motor, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Bodo pa izpeljali nekaj testnih poletov brez potnikov na letališču v predmestju Saint-Cyr-l'Ecole.

Nemški proizvajalec Volocopter s svojim dvosedežnim zrakoplovom na električni pogon z 18 rotorji že nekaj let izvaja poskusne polete v pariški regiji. Pri evropskih oblasteh je močno lobiral, da bi pravočasno dobil dovoljenje za letenje v času olimpijskih iger.

Dovoljenja Evropske agencije za varnost v letalstvu za opravljanje komercialnih potniških poletov podjetje ni dobilo. Francosko ministrstvo za promet je na začetku meseca odobrilo pristajanje letečih taksijev VoloCity na plovilu na Seni v bližini železniške postaje Austerlitz. Dva dni pred začetkom olimpijskih iger je zeleno luč prižgal tudi francoski državni svet.
Kot so po poročanju AFP-ja danes pojasnili v družbi ADP, ki upravlja pariška letališča, so pridobitev certifikata za VoloCity preložili za nekaj tednov. Evropski certifikacijski organi so namreč od ameriškega dobavitelja zahtevali, naj spremeni motorje, ker so povzročali majhne vibracije.

Pariške mestne oblasti sicer letečim taksijem iz ekoloških in varnostnih vzrokov nasprotujejo. Podporniki zamisli, med njimi francoski minister za promet Patrice Vergriete, pa menijo, da bi takšne zrakoplove lahko uporabljali tudi kot reševalna vozila.