Peugeot 308 je bil izbran za svetovni avto leta po izboru žensk. Foto: WWCOTY
Peugeot 308 je bil izbran za svetovni avto leta po izboru žensk. Foto: WWCOTY

8. marca opolnoči so v Aucklandu za Svetovni avto leta 2022 po izboru žensk izbrali peugeot 308. Svoje glasove je oddalo 56 članic žirije WWCOTY (Women Worlwide Car of The Year), v kateri so izključno ženske iz 40 držav s petih kontinentov. V začetnem izboru je bilo 65 novih modelov, ki so bili lansirani v letu 2021 in ki so sodelovali na tem natečaju.

Izbor za naziv "Svetovni avto leta po izboru žensk" je razdeljen na dva kroga: v prvem krogu glasovanja so izbrali najboljše avtomobile iz šestih kategorij, nato pa so izmed šestih finalistov izbrale absolutnega zmagovalca izbora "Svetovni avto leta po izboru žensk", ki je letos postal peugeot 308, in sicer kot petvratna limuzina in karavan SW.

Peugeot 308 je na v voljo kot kombilimuzina in karavanski SW model, oba pa temeljita na Stellantisovi modularni platformi EMP2. Foto: MMC RTV SLO/Žiga Intihar/Peugeot
Peugeot 308 je na v voljo kot kombilimuzina in karavanski SW model, oba pa temeljita na Stellantisovi modularni platformi EMP2. Foto: MMC RTV SLO/Žiga Intihar/Peugeot

Prva nagrada za Peugeot

Francoski proizvajalec vozil je sploh prvič prejel to prestižno nagrado. Svetovni avto leta po izboru žensk sicer poteka od leta 2009 naprej. Do danes to ostaja edina avtomobilska nagrada na svetu, ki jo podeljuje žirija, ki jo sestavljajo izključno ženske avtomobilske novinarke.
Merila za glasovanje so enaka tistim, ki vodijo vsakega voznika pri izbiri avtomobila. Ne gre za to, da izbirajo "ženski avto". Pri glasovanju upoštevajo vidike, kot so varnost, kakovost, nabavna cena, oblikovna zasnova, intuitivna vožnja, ekološki odtis itd.

Članice žirije prihajajo iz naslednjih držav: Nova Zelandija, Španija, Avstrija, Dubaj, Rusija, Brazilija, Japonska, Ciper, Italija, Finska, Združene države Amerike, Nemčija, Portugalska, Argentina, Mehika, Južnoafriška republika, Kanada, Vietnam, Irska, Estonija, Izrael, Čile, Anglija, Grčija, Kolumbija, Slovenija, Avstralija, Nizozemska, Indija, Danska, Kostarika, Portoriko, Češka republika, Ekvador, Francija, Peru in Kitajska.

"Peugeot 308 sledi oblikovnemu jeziku znamke, znotraj katerega ima svojo značilno identiteto, hkrati pa je zastavonoša Peugeoteve nove podobe, ki skriva v sebi tudi nekaj slovenskega znanja. Prepriča tudi z udobjem potniške kabine in z napredno tehnologijo," je izbor pojasnila slovenska članica žirije Urša Prosenjak.